ANALYSE HERORIËNTEREN
Help, ik wil van richting veranderen
Zowel studieloopbaanbegeleiders als medestudenten geven aan dat heroriënteren soms de juiste keuze is. 'Als ik het niet had gedaan, was ik gecrasht.'
Meer dan 17% van de studenten aan de KU Leuven verandert tijdens zijn studieloopbaan van richting binnen de universiteit. Het is dus helemaal niet vreemd om te twijfelen of je richting wel bij je past. De KU Leuven biedt een uitgebreid netwerk van ondersteuning aan voor studenten in die situatie.
'Studenten die twijfelen over hun studiekeuze, kunnen best eens langsgaan bij de facultaire studieloopbaanbegeleider van hun huidige richting', geeft Bart Dejonghe, algemene studieloopbaanbegeleider bij Stuvo, aan. Die facultaire begeleiders zijn het meest geschikt om vragen in verband met studietraject, studiemethode of -planning te beantwoorden. Ze bieden een luisterend oor aan studenten wanneer ze twijfelen of overwegen te heroriënteren.
Stuvo helpt je op weg
Bij meer algemene twijfels verwijzen de facultaire begeleiders studenten door naar de algemene dienst voor studieadvies van Stuvo. Studenten kunnen ook zelf een afspraak maken via een online kalender. Meestal kan je in minder dan een week bij hen terecht.
Een afspraak met een facultaire begeleider duurt meestal twintig minuten. Voor een eerste analyse is dat zeker zinvol, maar volgens Dejonghe is het te weinig om een volledig beeld te krijgen. 'Bij Stuvo nemen we een volledig uur om het hele plaatje te bekijken. We kijken naar wat de volgende stap kan zijn en alle twijfels, talenten en toekomstmogelijkheden van de student komen aan bod', vervolgt hij.
'Heroriënteren in het midden van het academiejaar was niet al te moeilijk'
Siebe, student Geschiedenis
Ook zaken die tot twijfels kunnen leiden zoals faalangst of perfectionisme kunnen aangepakt worden. Daarnaast hebben de begeleiders niet alleen een goed overzicht van het volledige opleidingsaanbod binnen de KU Leuven, maar ook van de wereld daarbuiten. Veranderen van universiteit, naar een hogeschool gaan, gaan werken of een tussenjaar nemen, zijn allemaal opties die in aanmerking komen.
Overstappen in februari
Een student die reeds een goed idee heeft over welke richting hij liever zou studeren, kan al overstappen in februari. Die overstap kan worden overlegd met de facultaire loopbaanbegeleider van de richting waarnaar je wil oriënteren. Die begeleider kan je dan toestemming geven om midden in het academiejaar over te schakelen.
Siebe, een student Geschiedenis, heeft op die manier de overstap gemaakt vanuit Rechten. 'Ik zou het zo opnieuw doen. Mijn omgeving stelde voor om mijn jaar nog af te maken, maar de korte pijn door het wisselen woog voor mij op tegen het volgen van vakken tegen mijn zin', verklaart hij. Hij wilde namelijk niet het risico lopen nodeloos studiepunten te vergooien.
Hij legt uit dat de studiebegeleiders hem enorm hebben geholpen met alle vragen en moeilijkheden die hij zowel voor als na de overstap had. 'Heroriënteren in het midden van het academiejaar was zo niet al te moeilijk', geeft hij toe. 'Nu doe ik iets dat ik zelf heel graag doe, en is het niet elke dag een opgave om mezelf naar de les te sleuren', verduidelijkt Siebe. Hij raadt wel aan om goed na te denken voor je beslist te heroriënteren, zodat je zeker niet opnieuw in dezelfde situatie belandt.
Haast en spoed is zelden goed
'Laat je niet opjagen door deadlines', beaamt Dejonghe. 'Heroriënteren is een proces, waarbij het belangrijk is om een rustige, weloverwogen keuze te maken. Enkel zo kan heroriëntatie op lange termijn zijn vruchten afwerpen.'
'Het voelt misschien alsof je een stap terug zet, maar eigenlijk spring je er drie vooruit'
Marie, student Sociologie
Ook Emma, student Musicologie, kan zich hierin vinden: 'Probeer echt eerlijk te zijn tegen jezelf. Het is niet erg als je er lang over doet om te ontdekken dat je richting niet jouw ding was.' Haar heeft het uiteindelijk drie jaar gekost om die keuze te maken. 'Maar ik had die tijd nodig, en dat was oké.'
Moeilijk, maar toch de moeite
Soms is het lastig om een studie vol te houden, hoe graag je die ook doet. 'Als je merkt dat het echt niet lukt, verander je best', aldus Stien*, student Verpleegkunde. Zij had zelf veel moeite om die beslissing te nemen: 'Het voelde alsof ik opgaf.' Voor haar was het een moeilijke, maar leerrijke ervaring om zichzelf tegen te komen tijdens haar studie. Marie*, student Sociologie, beaamt dit: 'Het voelt misschien alsof je een stap terug zet, maar eigenlijk spring je er drie vooruit.'
Besluiten om van studie te veranderen is dus vaak geen gemakkelijke keuze. 'Voor mij was het mentale aspect het moeilijkste', licht Emma toe. 'Mijn identiteit was voor een groot stuk verbonden met mijn richting.' Ze had daardoor veel angst om haar twijfels te uiten tegen anderen: 'Het voelde alsof ik gefaald had en mensen teleur zou stellen.'
Toch heeft ook zij geen spijt van haar beslissing om over te stappen. 'De vakken die ik nu volg, vind ik veel interessanter. Ik ben er echt van overtuigd dat als ik mijn vorige richting nog verder zou hebben gedaan, ik nu al gecrasht zou zijn', besluit ze.