artikel> Iedereen is het eens: volgend jaar terug naar het originele IER
Help, ik kan mijn examenrooster niet meer zien!
Heb je na 24 februari je Individuele Examenrooster (IER) gecheckt en stond dat opeens helemaal leeg? Geen paniek, de examenmomenten zijn tijdelijk weggehaald omdat de planning opnieuw wordt bekeken.
De inschrijvingsperiode voor het IER is nu afgesloten, maar studenten zijn niet zeker van hun examenmomenten tot maandag 26 april. Dat is vlak na de paasvakantie, en dus vier weken voor de blok.
Waarom zo laat pas? 'Normaal gesproken wordt het rooster een semester op voorhand al vastgelegd,' legt Kristof Gielis van de Studentenraad uit, 'maar in de eerste lockdown vorig jaar hebben de examenplanners een achterstand opgelopen.' Gevolg: in de loop van het semester moet gesleuteld worden aan de planning.
Buiten modeltraject
Vorig semester was het niet helemaal duidelijk voor studenten hoe er gespreid werd, blijkt uit de feedback die de Studentenraad kreeg. 'In eerst instantie is de planning gemaakt voor de modeltrajecten', zegt Gielis. Een logische keuze, want daarin zitten de meeste studenten.
Alle aanvragen voor wisselmomenten werden goedgekeurd
Maar het IER is vooral handig voor studenten buiten het modeltraject: zij kunnen in september en in februari de vakken kiezen met het beste examenrooster. Dat is nu onmogelijk. 'Dat klopt', antwoordt Gielis, al wijst hij op de garantie dat je geen twee examens op dezelfde dag zal hebben. Maar onverwachts drie examens op vier dagen, dat is wel mogelijk.
Wisselsystemen
Een wisselsysteem zou in dat geval soelaas kunnen bieden: studenten zouden dan na 26 april keuze-examenmomenten (denk aan mondelinge examens) onderling kunnen wisselen. Maar de universiteit twijfelt: de grote zorg is dat door de vrijwillige wissels tussen de studenten de zorgvuldige spreiding tussen campussen en uren in het gedrang komt.
Studenten kunnen aan de mouw trekken van hun faculteit om toch een wisselsysteem in te voeren
Maar wat als we nu al in een code geel zitten tegen de examenperiode, gaan wisselsystemen dan wel? 'Omdat nu het IER wordt vastgelegd, is het moeilijk om in de toekomst te kijken en te veronderstellen dat het code geel wordt', vertelt Gielis.
Rechten
Hoewel de universiteit geen algemeen wisselsysteem wil implementeren, verbiedt het zo'n systeem niet. Dat was voor de studenten aan de faculteit Rechtsgeleerdheid een grote opluchting in november.
'Studenten waren ongelukkig met hun roosters na de aanpassing', vertelt decaan Wouter Devroe. 'Nadat de studentenvertegenwoordigers die frustraties voor bepaalde combinaties vakken hadden gemeld, hebben we besloten om toch een wisselsysteem aan studenten aan te bieden.'
Hoewel niet perfect of attent, het huidige systeem benadeelt studenten niet
Het bleek een groot success. Alle aanvragen werden goedgekeurd zonder dat de faculteit problemen had met capaciteit. Op de vraag of de faculteit dit semester van plan is om hetzelfde te doen, antwoordt Devroe dat het vorige keer een goede oplossing maar 'een soort plan B' was: 'We hopen dat de planning deze keer nog fijnmaziger kan, zodat examens voor bepaalde combinaties niet meer met elkaar botsen.'
Volgend jaar
Omdat in januari de resultaten niet slechter waren dan anders, beweert de universiteit dat het huidige systeem, hoewel niet perfect of attent, studenten niet benadeelt. Maar dat zegt nog niet meteen iets over de welzijn van studenten.
Volgens Gielis is het de intentie om volgend jaar naar het traditionele IER terug te keren; niet alleen bij de studentenvertegenwoordigers, maar ook bij de universiteit. 'Er wordt nu echt alles aan gedaan zodat het volgend jaar weer normaal wordt.'
'Dit is voor iedereen een moeilijk jaar geweest en we hopen dat de roosters die u in april ontvangt uw leven niet nog ingewikkelder zullen maken', stelt professor Devroe. Studenten kunnen nog altijd bij de ombuds en hun studentenvertegenwoordigers terecht als er iets niet klopt. En ze kunnen aan de mouw trekken van hun faculteit om toch een wisselsysteem in te voeren.