artikel> Universiteiten lopen weer uiteen
Heel Vlaanderen begint tweede semester in code rood
Volgend semester gaan de Vlaamse universiteiten en hogescholen van start in code rood, tot minstens maart. Voor de KU Leuven is dat tot 5 maart, voor de UGent tot zelfs 21 maart.
Na een semester van gespreide en soms chaotische kleurencodewissels in Vlaanderen, biedt een nieuw kader niet bijzonder veel soelaas. De basis over Vlaanderen zal hetzelfde zijn, kondigt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan: studenten starten in code rood, met een evaluatie eind februari en een mogelijke schakel naar oranje ten vroegste in maart.
Maar vanaf daar loopt het uiteen. De KU Leuven kiest om het tweede semester op te delen in drie blokken. Het eerste blok (tot 5 maart) is sowieso code rood, het tweede blok (tot de paasvakantie) kan misschien al naar oranje en in het beste geval kan het derde blok (van de paasvakantie tot de examens) al in code geel. In de loop van een blok verandert de pandemiecode normaal niet.
'Geleidelijk aan en bedachtzaam versoepelen'
Luc Sels, rector van de KU Leuven, kondigde de beslissing deze ochtend aan via een mail naar de universiteit. Hij benadrukt dat de situatie erg broos blijft en dat we een nieuwe 'steekvlam' moeten vermijden door te snel en te gelijktijdig te versoepelen in de samenleving. Tegelijk wil hij perspectief en duidelijkheid bieden.
Ondertussen communiceerde rector Rik Van de Walle van de UGent – met een gelijkaardige argumentatie – dat die universiteit de eerste zes lesweken minstens code rood aanhoudt, dus tot 21 maart. In februari komt een evaluatie voor de resterende lesweken.
Code rood
Onder code rood worden bijna alle lessen online gegeven, met uitzondering voor practica, labo-oefeningen, vaardigheidstrainingen en ook andere lessen die leerverlies lijden door online door te gaan. Aan de KU Leuven kunnen daar bovendien lessen bijkomen van vakken die bijvoorbeeld lage slaagkansen hebben, maar die gaan dan wel in code oranje door.