nieuws> Wel uitzondering voor Brussel

Geen mondmasker wanneer je zit

In Vlaamse aula's zijn mondmaskers dit jaar niet algemeen verplicht wanneer studenten neerzitten, behalve als de ruimte slecht geventileerd is. In Brussel is er wel mondmaskerplicht.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) brengt goed nieuws voor Vlaanderen en Brussel. Mondmaskers zullen dit academiejaar in Vlaanderen enkel nog moeten wanneer je rondwandelt, en het Brussels Nederlandstalig hoger onderwijs kan alsnog in volle capaciteit opstarten. Dat waren twee heikele punten waar het kabinet in augustus nog geen besluit over wou nemen.

De beslissing kwam gisteren tot stand in een vergadering met de universiteiten, hogescholen en de Vlaamse Vereniging van Studenten. Voor Brussel volgt het Vlaams hoger onderwijs het Franstalig hoger onderwijs, dat 25 augustus al een beslissing maakte. In Wallonië en Brussel kan volle capaciteit met algemene mondmaskerplicht.

Uitzonderingen mogelijk

Voor het Nederlandstalig hoger onderwijs buiten Brussel zijn de regels gelijkgetrokken met het secundair onderwijs. Maar uitzonderingen zijn overal mogelijk: risicoanalyses van de instellingen zelf kunnen ervoor zorgen dat studenten toch een mondmasker moeten dragen of meer uit elkaar zitten. Denk dan aan slecht geventileerde aula's.

In De Ochtend op Radio 1 zei KU Leuven-rector Luc Sels dat de 'kans eigenlijk heel groot is' dat in heel wat van de auditoria en lokalen buiten Brussel de mondmaskers aan zullen blijven. De KU Leuven doet nu een inspanning om extra CO2-meters aan te kopen.

Wat ook nog steeds geldt, is dat universiteiten en hogescholen het zoveel mogelijk zullen vergemakkelijken om lessen online te blijven volgen. Sels verwacht dat dat de bezettingsgraden gaat drukken. 'Voor een keer zullen we studenten die niet aanwezig zijn in de les wat minder erg vinden.'

Charmeoffensief

De beslissing over Brussel is het eindpunt van een charmeoffensief van de Brusselse hogeronderwijsinstellingen. Op 20 augustus, de dag dat code groen in Vlaanderen werd aangekondigd, stuurde de VUB snel een persbericht uit waarin het ook inzette op een 'groene start'. De VUB legde de aandacht op initiatieven om zelf de vaccinatiegraad op te trekken in Brussel, iets waar Weyts in zijn persbericht donderdag naar verwees. Aan Radio 1 zei Sels dat hij verwacht dat ze de vaccinatiegraad bij de studenten boven de 90% kunnen krijgen.

Die namiddag stuurde ook Simon Van Damme, algemeen directeur van LUCA School of Arts, een open brief uit met dezelfde boodschap. Hij benadrukte vooral dat van de 36.000 studenten in het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel, 25.000 in Vlaanderen wonen en dus vaker gevaccineerd zijn. Hij schreef dat, beschouwd vanuit Brussel, de hogeronderwijscampussen hierdoor in feite 'ghetto's van gevaccineerden' waren.

Powered by Labrador CMS