artikel> Campagne begint na de paasvakantie

Geen derde kandidaat-rector KU Leuven

11 mei wordt een strijd tussen zittend rector Luc Sels en toxicoloog Jan Tytgat, zo maakt de kiescommissie bekend. Kandidaten hadden tot woensdagmiddag om zich aan te dienen.

Gepubliceerd

Het is officieel: Jan Tytgat is de enige tegenkandidaat van huidige rector Luc Sels. De toxicoloog maakte zijn kandidatuur al bekend op 26 januari, drie weken nadat Sels hetzelfde deed in de marge van zijn nieuwjaarsboodschap. Theoretisch bleef een derde kandidaat mogelijk tot deze middag.

'Sels vs. Tytgat' betekent dat er na 11 mei minder kans is op bijkomende rondes, die gepland zijn voor 18 en 25 mei. Met de bekendmaking van de kandidaten wordt de campagne nog niet meteen afgetrapt: de kandidaten schrijven nu eerst hun visietekst en maken die bekend na de paasvakantie.

Basisfinanciering

Verschillende belangengroepen zullen de komende weken ijveren om hun standpunten in de programma's van Tytgat en Sels te krijgen. Het is uitkijken naar hoe Sels zal staan tegenover verregaande basisfinanciering voor proffen, zowat het speerpunt van Tytgats campagne. Vier jaar geleden stond Sels er nog voorzichtig tegenover.

De kandidaten zullen zich moeten profileren tegenover de verschillende groepen aan de universiteit: proffen, die 70% van de stemmen hebben, en assistenten, ondersteunend personeel en studenten, die elk 10% hebben.

Na de paasvakantie volgen drie campagneweken, met als slot een sperperiode op de zaterdag, zondag en maandag voor de stemming. Op dinsdag 11 mei wordt er gestemd – voor het eerst online, zo heeft de universiteit dinsdag beslist.

Online stemmen

De online stemming was niet vanzelfsprekend, want voorheen hield de Raad van Bestuur altijd vast aan fysieke stemmingen. Dat was tegen de zin van veel personeelsleden, die zich speciaal voor de stemming zouden moeten verplaatsen. Na de recente kanteling in de pandemie bleek dat onhoudbaar. De UGent doet overigens al sinds 2017 zijn verkiezingen online.

De beslissing heeft geen effect op studenten, enkel op de vertegenwoordigers die namens hen stemmen. Studenten kunnen nog steeds hun stem uitbrengen via de (online) studentencongressen per faculteit. De kandidaat die daar het pleit wint, krijgt de stemmen van alle vertegenwoordigers van die faculteit achter zich.

Correctie 31/03/2021: er zijn nog steeds bijkomende rondes mogelijk indien geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt.
Powered by Labrador CMS