artikel> Een vergelijking der faculteiten

Faculteit Theologie is (misschien) de beste faculteit van Leuven

Heb je al gehoord van universitaire rankings? Waarschijnlijk wel, maar hoe doen de aparte faculteiten het eigenlijk?

De meest prestigieuze rangschikkingen van universiteiten en faculteiten zijn die van Times Higher Education, QS World University Ranking en de Shanghai Ranking. Ze verschillen alle drie van doelpubliek, methode en dus ook qua resultaten.

De Shanghai Ranking is opgericht door de Chinese overheid om haar eigen universiteiten te vergelijken. Ze hanteert de meest ruwe methodologie. De focus ligt op onderzoekprestaties. Naast het meten van aantal publicaties neemt het ook langetermijnfactoren op zoals Nobelprijzen. Overigens neemt het sociale wetenschappen niet op in de analyse.

QS meet de onderzoekprestaties anders, namelijk met een statistische formule die de impact van een paper tracht weer te geven. Ze vullen deze formule aan met enquêtes die peilen naar de reputatie van een faculteit bij academici en werkgevers. Naar eigen zeggen is dat zo omdat hun doelpubliek studenten zijn.

Daartegenover staat Times Higher Education, dat zich vooral richt op beleidsmakers. Naast onderzoekprestaties en reputatie bij academici meten zij als enige de leeromgeving, op basis van vijf indicatoren.

Enkel Times Higher Education houdt rekening met de leeromgeving

Nog meer onduidelijkheid

De totaalscores op 100 lijken veelzeggend, maar er wordt geen statistische significantie mee gegeven. Is een faculteit met 90 punten echt slechter dan eentje die 92 behaalt? Daarom worden vanaf een bepaald punt faculteiten samen gegroepeerd. Er zijn bijvoorbeeld vier faculteiten van de KU Leuven die in de groep van 51-100 besten horen volgens de ranking van QS: Economie en Bedrijfswetenschappen, Bio-Ingenieurswetenschappen, Geneeskunde, en Bewegings- en Revalidatiewetenschappen.

Omdat elke universiteit zelf de indeling van faculteiten bepaalt, zijn deze niet overal hetzelfde. Men probeert dit op te lossen door te werken met brede categorieën, zoals sociale wetenschappen enerzijds en natuurwetenschappen anderzijds.

QS biedt de meest bruikbare lijsten aan door ook per opleiding te vergelijken. Ook dit is echter niet waterdicht: er zijn geen gegevens te vinden over de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. Het interessante is echter dat zij de reputatie bij werkgevers mee opnemen. Helaas wordt dan weer geen rekening gehouden met de kwaliteit van de leeromgeving zoals bij Times Higher Education.

Toch ranken we

Lijstjes opstellen, het lijkt wel een tweede natuur voor de mens. Sommige faculteiten publiceren de resultaten ook op hun website. Er zijn een aantal interessante observaties te maken op basis van de QS World University Rankings.

Wie wil weten of KU Leuven een goede keuze was, kan blij zijn. Bijna elke faculteit van deze universiteit heeft de hoogste score van België. Uitzonderingen zijn Psychologie en Bedrijfswetenschappen (plaats 46 tegenover plaats 34 van Gent) en de faculteit Bewegings-en Revalidatiewetenschappen. De andere drie faculteiten in de groep van 51-100 moeten die positie ook afwisselend delen met de VUB, Universiteit Gent en UCL.

Wie wil weten of KU Leuven een goede keuze was, kan blij zijn

Over heel de universiteit gezien behaalt de faculteit Theologie en Religiewetenschappen het mooiste resultaat. Wat niet op valt te maken uit de ranking is of de Bijzondere faculteit Kerkelijk Recht daar bij werd gerekend. In ieder geval staat KU Leuven binnen de richting Theology, Divinity & Religious Studies op de 9e plaat wereldwijd. Binnen de groep Humane Wetenschappen komt het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte op de tweede plaats.

In de groep Wetenschap en Technologie, een indeling van KU Leuven, komt de faculteit Architectuur op de hoogste plaats. Zij staat 44e op de lijst van QS. Bij Biomedische Wetenschappen is de faculteit Farmaceutische Wetenschappen de sterkste met een mooie 29ste plaats wereldwijd.

Korreltje zout

Voordat studenten zich nu massaal inschrijven voor Theologie en Religiewetenschappen: deze lijsten geven een beeld van hiërarchie binnen een richting, maar geven niet aan hoe verschillende opleidingen zich tegenover elkaar verhouden.

Zo staat het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte slechts één plaats lager dan Farmaceutische Wetenschappen. Hun verschil in totaalscore (11,9 punten) is echter groter dan het verschil tussen deze laatste en koploper Theologie. Zij verschillen amper 3,4 punten van elkaar.

Het feit dat de faculteiten niet mooi zijn afgelijnd, zorgt voor verdere problemen. Zo staat de opleiding tandheelkunde op een mooie 9de plaats wereldwijd, maar behoort deze aan de KU Leuven tot de faculteit Geneeskunde. In de brede categorie Life Sciences and Medicine staat de KU Leuven dan weer op plaats 66, wel voor de andere Belgische universiteiten.

Powered by Labrador CMS