artikel> Vrijwillige ijkingstoetsen gaan online door

Dit jaar nog geen verplichte ijkingstoets industrieel ingenieur

Verplichte deelname aan de ijkingstoets industrieel ingenieur gaat door de coronacrisis niet door. Voor de richting burgerlijk ingenieur worden de ijkingsproeven uitgesteld naar augustus en september.

Gepubliceerd

De eerste sessie ijkingstoetsen, origineel gepland voor 1 juli, wordt geschrapt. Enkel de verplichte varianten krijgen een moment later in de zomer, op 29 augustus voor de eerste sessie en 12 september voor de tweede. Alle andere toetsen gaan online door.

De verplichting geldt momenteel voor burgerlijk ingenieur, burgerlijk ingenieur-architect en diergeneeskunde. Normaal werd dit academiejaar industrieel ingenieur aan die lijst toegevoegd, maar de verplichte deelname wordt uitgesteld tot academiejaar 2021-2022.

6 mei

Op 6 mei krijgen deelnemers meer informatie via mail en de website. De organisatoren zullen de nieuwe locaties meedelen voor de verplichte ijkingstoetsen, zodat studenten niet te ver hoeven te reizen. Het ingangsexamen geneeskunde denkt na over iets gelijkaardigs, op 'tot wel honderd locaties' in Vlaanderen.

De organisatoren doen beroep op de eerlijkheid van de student

De ijkingstoets heeft echter wat minder deelnemers dan het ingangsexamen geneeskunde, zegt verantwoordelijke Tinne De Laet: 'Het moet lukken om goed te spreiden over de locaties van de deelnemende universiteiten, zeker als je hun campussen verspreid over heel Vlaanderen meetelt.'

Online

Ook de online afnamemogelijkheden worden op 6 mei meegedeeld. De test zal wellicht meer om het lijf hebben dan een opgave met verbetersleutel. 'Die staan nu ook al online voor de meeste toetsen', stelt De Laet. 'We kijken eerder naar één beperkte periode waarop deelnemers de toets met nieuwe vragen kunnen invullen online en waarna ze nog kwaliteitsvolle feedback ontvangen.'

De organisatoren zullen beroep doen op de eerlijkheid van de student en vertrouwen erop dat ze de toets op eigen houtje invullen. Het vervolg verloopt zoals gewoonlijk: na afloop van de test sturen de organisatoren een mail met resultaten en statistische informatie.

Op dit moment bestaat de ijkingstoets voor een twintigtal opleidingen

Die nieuwe afnamevorm biedt in principe ruimte om tegemoet te komen aan een courante kritiek op de ijkingstoets: als je twijfelt tussen twee opleidingen, kan je normaal maar één ijkingstoets kiezen om af te leggen doordat de data samenvallen. 'Hier hebben we nog niet over beslist', aldus De Laet. 'Maar de visie is om de ijkingstoetsen zoveel mogelijk te laten aansluiten bij het normale concept.'

Gestokte opmars

Door het uitstel van de verplichte toets voor industrieel ingenieur stokt de opmars van de verplichte ijkingstoets tijdelijk. 'De minister had gevraagd om een pad op te stellen voor de verplichting', vertelt De Laet. 'We schuiven eerst de meest valide toetsen naar voren. Voor industrieel ingenieur was het verband met de studieresultaten goed aangetoond.'

IJkingstoetsen zijn al sinds de vorige regering een stokpaardje van het Vlaams hogeronderwijsbeleid. De ambitie van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is om voor elke opleiding een verplichte, niet-bindende ijkingstoets te hebben. Zijn voorganger Hilde Crevits (CD&V) had diezelfde ambitie. Op dit moment bestaat de ijkingstoets voor een twintigtal opleidingen.

Powered by Labrador CMS