nieuws> Leuvense juristen en criminologen duiken wereldtoptien binnen

De Valk viert feest

De faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen aan de KU Leuven is gestegen in de ranglijsten van de Times Higher Education. Wereldwijd staat ze in de top tien.

Gepubliceerd

Volgens de standaarden van Times Higher Education neemt faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen momenteel de koppositie in continentaal Europa in. Wereldwijd is ze de nummer tien van alle rechtenfaculteiten. Voor onderzoek in het bijzonder kaapt ze de eerste plaats weg.

Zelf wijt de faculteit haar succes aan een aantal redenen, opgesomd op haar website. Zo waarborgt ze de autonomie van haar onderzoekers om een divers scala aan onderzoeksthema's te bekomen en behouden. De junior researchers krijgen daarbovenop extra ondersteuning en methodologische training aangeboden. Ook interdisciplinaire samenwerkingsverbanden worden gestimuleerd.

Op internationaal vlak is de faculteit vooral gekend voor haar onderwijs in Europees en internationaal recht, maar ook voor haar juridische benadering van maatschappelijke thema's, zoals technologie en innovatie.

In een interne e-mail naar de studenten reageert Wouter Devroe, decaan van faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, verrukt: 'Het mooiste is wellicht nog dat we dit resultaat bereiken zonder hoge tuition fees, zonder dure vooropleiding en zonder selectie aan de poort.'

De faculteit, voorheen nog faculteit Rechtsgeleerdheid, gaat na recente goedkeuring door de Academische Raad door het leven als faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen.

Het Angelsaksisch onderwijs valt van haar troon

Naast de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen aan de KU Leuven, heeft België nog meer te vieren: ook de rechtenfaculteit van de UGent doet het niet slecht met een veertigste plaats in de algemene beoordeling, op de voet gevolgd door de Vrije Universiteit Brussel op de eenenveertigste plaats.

Elke overwinning kent echter ook een verliezer: vooral Britse en Noord-Amerikaanse universiteiten delen in de klappen. Zo moeten Chicago University en Duke University het onderspit delven aan de Leuvense faculteit en behoren zij niet meer tot de tien beste leerlingen van de klas.

Toch blijft de top tien overwegend Engelstalig. De rechtenstudies van Stanford University, Cambridge University en New York University behalen respectievelijk goud, zilver en brons in hun totaalbeoordeling.

Powered by Labrador CMS