artikel> KU Leuven onthult nieuwsmagazine en -platform voor onderzoek
Campuskrant herrijst als Sonar, met een prijskaartje
Voor minstens 20 euro kan je nu in 'Sonar' alles lezen over onderzoek aan de KU Leuven. Er verschijnen ook online verhalen als je niet wilt betalen. Voorganger Campuskrant was helemaal gratis.
Een jaar na de stopzetting van Campuskrant kondigt de KU Leuven een nieuw, viermaandelijks magazine aan. Vanaf vandaag kan je 'Sonar' bewonderen. Althans, als je een abonnement neemt. De focus ligt bijna uitsluitend op wetenschap en onderzoek aan de KU Leuven, in tegenstelling tot Campuskrant.
Wetenschappelijke bril
Tamara Broos, afdelingshoofd Corporate Communicatie dienst Marketing en Communicatie, legt uit: 'We kijken heel breed naar wat er gebeurt aan de universiteit vanuit een wetenschappelijke bril.' De eerste editie is alvast 92 pagina’s dik.
In tegenstelling tot de vroegere Campuskrant, kan je Sonar niet zomaar terugvinden op de campus. KU Leuven-studenten en personeelsleden kunnen zich abonneren voor 20 euro om drie edities toegestuurd te krijgen. Mensen buiten de KU Leuven moeten daarvoor 35 euro neerleggen.
De focus op onderzoek resulteert ook in het verlies van algemener KU Leuven nieuws. Sociale gebeurtenissen aan KU Leuven zullen niet door Sonar worden gerapporteerd, stelt Broos: 'Gezien het feit dat we drie keer per jaar verschijnen, zijn er andere kanalen waar zulke verhalen beter tot hun recht komen.'
De personeelsleden van Campuskrant moesten zich dus ook heroriënteren toen ze werden ondergebracht in de nieuwe dienst van Corporate Communicatie.
KU Leuven Stories
Naast de papieren Sonar ontstaat ook de gratis online 'KU Leuven Stories'. Bovenop de onderzoeksverhalen te lezen in het magazine zijn er wekelijks extra content en artikels te vinden op het platform. 'Er is veel meer aan onze universiteit dan dat er in Sonar staat en op KU Leuven Stories kan je verloren lopen in de onderzoeksverhalen', aldus Broos. Op basis van je voorkeuren kan je verder scrollen naar andere nieuwsberichten over onderzoek.
KU Leuven Stories is meer gericht op studenten door hun multimedia-aanpak. Via interviews en video's geven experts meer uitleg over actuele dossiers en onderzoeksprojecten. Daarbovenop kunnen gebruikers gratis aan al deze content.