artikel> Een inkijk op technologiecampus De Nayer

Campus Sint-Katelijne Waver: “Een campus met grote traditie in techniek”

Campus De Nayer is een van de technologiecampussen van de KU Leuven. Hij is rustig gelegen in Sint-Kathelijne-Waver en huisvest ook de Thomas More-hogeschool.

Gepubliceerd

ID-kaart:

  • Ongeveer 800 studenten
  • BA en MA Industriële Wetenschappen
  • Faculteit Industriële Wetenschappen

Ook in Sint-Kathelijne-Waver is de KU Leuvenvertegenwoordigd. Zo’n 800 studenten industriële wetenschappen volgen er les. Maarals je de studentenaantallen per jaar bekijkt, verschillen die niet zoveel invergelijking met sommige faculteiten in Leuven. “Als ik op De Nayer rondkijkdan hebben wij ook grote aula’s waar in een eerste bachelor zo’n 200-tal studenten zitten. De campus is in zijn totaliteit wel kleiner, waardoordat een ander gevoel geeft”, vertelt professor Bert Lauwers, campusvoorzitter.

Wouter De Schutter, preses van Ons Verbond, bevestigt: “Hetis hier rustiger qua omgeving. Toch moet het zeker niet onderdoen voor eenstudentenstad zoals Leuven. Er is altijd iets te doen. We hebben zelfs een zaaltjeop de campus dat door studentenverenigingen kan worden afgehuurd. Daar gaan danook vaak feestjes door.”

Voorzieningen

De kring waar De Schutter preses is, is een van de driestudenteninstanties vertegenwoordigd op de campus. “Op die manier hebben weinspraak in het campusoverleg. Zo hebben wij onlangs samengezeten om eenstudentencorner te maken aan de campus. De onderhandelingen zouden nog aan degang zijn, maar dat zou gaan over een hoekje voor de studenten, qua inrichtinggemaakt door de studenten.”

Een van onze grote troeven is onze ligging bij de Antwerpse haven.

Bert Lauwers, campusbeheerder

Daar is volgens De Schutter weldegelijk nood aan: “Tot nogtoe was dit er eigenlijk nog niet echt, we hebben nu enkel de refter en hetstudielandschap. Dat is de ruimte waar iedereen studeert, een studiezaal mettafels en computers.” Aan goede ideeën alvast geen gebrek: “Er zouden onderander zetels komen en oplaadpunten voor gsm’s. Zo krijgen de studenten eenplaats om rustig te ontspannen en wat te praten.”

Natuurlijk kiezen studenten hun campus nietenkel op basis van de studentenvoorzieningen. “Een van onze grote troeven isonze ligging bij de Antwerpse haven en de goede bereikbaarheid. De interactie met het werkveld datdaardoor mogelijk is, willen wij zeker in de toekomst nog verstevigen”,aldus Lauwers.

Die interactie is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Lauwersbeschrijft de functie van de campussen op die manier als satellieten van degrote KU Leuven: “Als er een bedrijf bij ons aan komt kloppen met een bepaaldevraag en wij kunnen dat niet oplossen, zijn er genoeg kanalen om hen dan doorte verwijzen naar andere campussen van de KU Leuven wat voor bijvoorbeeldonderzoek betreft.”

Het feit dat alles kleiner is, maakt het aangenamer.

Wouter De Schutter, preses Ons Verbond

Werkpunten

Grote werkpunten op de campus zijn er volgens Lauwers nietecht: “Net na de integratie bij de KU Leuven ging destudentenvertegenwoordiging misschien iets minder vlot, maar we hebben daar devoorbije twee jaar hard aan gewerkt. Dat loopt op dit moment wel goed naar mijnmening.”

Er blijven natuurlijk wel aspecten waar blijvende aandachtvoor moet zijn: “We zullen bijvoorbeeld ook op de langere termijn voldoendeaandacht moeten blijven schenken aan de samenwerking met Thomas More. Op zo’ngemengde campus moeten we erop toezien dat beide entiteiten voldoende ruimtekrijgen.”

De algemene teneur over technologiecampus De Nayeris dus erg positief. De Schutter: “Wij zijn een kleinere gemeenschap en watsfeervoller dan onze grote broer in Leuven. Het feit dat alles kleiner is,maakt het wat aangenamer.”

Powered by Labrador CMS