artikel> Zeedijkcampus verhuist naar Brugge
Campus Oostende: klaarmaken voor de grote verhuis
Vanaf eind 2017 is KU Leuven Campus Oostende niet meer. Proffen en studenten blikken met veel plezier en trots terug, maar kijken vooral vol verlangen naar de nieuwe campus in Brugge.
Les krijgen, onderzoek doen en op kot zitten op de zeedijk: het kan op Campus Oostende. Althans voorlopig nog. Volgend academiejaar trekken de toekomstige eerstejaars naar de nieuwe campus in Brugge. Vanaf eind 2017 verdwijnt de campus volledig en trekt het studenten- en personeelskorps naar de West-Vlaamse hoofdstad.
De gebouwen in Oostende voldoen niet meer. De hogeschool VIVES heeft besloten de site te verlaten en de gebouwen zullen door de eigenaars worden verkocht aan een projectontwikkelaar. De KU Leuven koos meteen voor een nieuwbouw in Brugge.
Meisjespensionaat
Een bezoek aan campus Oostende loont hoe dan ook de moeite. Zo is de prachtige - overigens beschermde - Zeedijkgevel een knap staaltje architectuur uit de gloriedagen van de parel aan de Belgische kust.
Vandaag huizen zowel KU Leuven-studenten als VIVES-studenten (in het vakjargon “blauwe” en “rode” studenten) in het complex, dat vroeger overigens een meisjespensionaat was. Dat heet historische ironie, want de technologiecampus bestaat vandaag voor een overgroot deel uit jongens.
“Het wordt leuk met meerdere studierichtingen”
Steven Fevery, studentenvertegenwoordiger
Dat is misschien één van de redenen waarom de studenten de verhuizing naar Brugge wel kunnen smaken. Daar komen ze namelijk samen met de opleidingen Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, waar het aandeel van vrouwelijke studenten een stuk hoger ligt. “Het wordt leuk met meerdere studierichtingen,” lacht studentenvertegenwoordiger Steven Fevery.
Een andere redenen is ongetwijfeld dat Oostende niet de meest aantrekkelijke stad is voor het uitbouwen van een echt studentenleven, uitgaan of cafébezoeken incluis. “Het studentenleven in Oostende wordt toch wel overschat," meent Fevery eerlijk. “Er valt eigenlijk weinig te beleven aangezien we maar met een beperkt aantal studenten zijn."
Zo vertelt een prof dat hij op een avond iets wilde drinken met de studenten en uiteindelijk in het cafetaria van de Kinepolis belandden.
Rood en blauw
Dat het uitgaansleven niet meevalt is natuurlijk één ding. Voor de rest zijn studenten en personeel doorgaans heel tevreden over de zeecampus. Een kleinschalige omgeving biedt studenten en professoren heel wat voordelen.
Voor Fevery is de aanspreekbaarheid van de docenten een enorm voordeel. “Je kunt gemakkelijk proffen aanspreken en problemen direct bespreken. Dat zal ook zo blijven in Brugge vermoed ik.” Professor Frederik Desplentere ziet ook voor docenten een voordeel. “De kleinschaligheid verplicht ons om heel goed samen te werken. We zijn een hecht team.”
En of die hele integratie nu een goede zaak geweest is? “Ik denk het wel,” aldus Desplentere. “Waar we ons vroeger vooral bezighielden met onderwijs zijn we nu ook veel bezig met onderzoek. We zitten nu ook met een generatiewissel die alle veranderingen ondersteunt en ziet zitten, zowel de onderzoeksfactor als bijvoorbeeld de verhuizing naar Brugge.”
“Studenten zijn zich nog niet altijd echt KU Leuven-bewust"
Jeroen Boydes, professor software engineering
Een voordeel voor de studenten is natuurlijk dat ze een KU Leuven-diploma krijgen. Maar heerst er al een KU Leuven-gevoel onder studenten? “Studenten zijn zich nog niet altijd echt KU Leuven-bewust,” vertelt Jeroen Boydens, professor software engineering. “Dat hele integratieverhaal is nog vrij recent voor de studenten natuurlijk. Geleidelijk aan beseffen ze dat. Ons nieuw gebouw in Brugge zal dat gevoel ook wel versterken.”
Dalende studenten
Met de verhuizing naar de nieuwe campus in Brugge wil de KU Leuven ook het dalende aantal studenten terugdringen. Waarom de campus al enkele jaren kampt met dalende inschrijvingen, is niet eenvoudig te verklaren. “Al 20 jaar wordt er gespeculeerd over een verhuizing,” zegt Boydens, “maar het gerucht ging ook dat we niet gingen verhuizen en effectief gingen sluiten. Niemand wil z’n zoon of dochter naar een school sturen die gaat sluiten.”
Hoe dan ook, men hoopt het succes van de kine-opleidingen in Brugge, waar de studentenaantallen zijn gestegen, te herhalen. “Het is hier een mooi verhaal geweest in Oostende,” concludeert Boydens, “We krijgen nu een nieuwe kans met een jong en dynamisch team in Brugge.”
Een idyllische campus aan de kust verdwijnt en Brugge is er een pak industrieel ingenieurs rijker. Benieuwd wat dat gaat geven.