artikel> Stura in crisis
BREAKING: Voorzitter en raad van bestuur van Studentenraad KU Leuven stappen op
Een groot deel van het bureau van Studentenraad KU Leuven neemt ontslag. Dat komt er na escalatie van een sluimerende onenigheid tussen de mandatarissen en hun algemene vergadering.
Voorzitter Kevin Seurs neemt ontslag uit de Studentenraad KU Leuven (Stura). Samen met hem doet de voltallige raad van bestuur dat: ook Tom Merlevede (Algemeen Beheerder), Kevin Van Der Borght (Campuscoördinator) en Pieter-Jan Marent (Communicatie) houden het voor bekeken. Zij vormen de kern van ‘het bureau’, dat de mandatarissen van Stura verzamelt. Wat de rest van de mandatarissen zal doen, is momenteel onduidelijk. Wel stappen twee van de drie groepsvertegenwoordigers in de Academische Raad op.
Elise De Sadeleer (Groep Biomedische Wetenschappen) en Lili Vanden Wijngaert (Groep Humane Wetenschappen) zullen dus niet langer in het de iure belangrijkste beslissingsorgaan van de KU Leuven zetelen. Zonder Seurs is er dan weer een leeg plekje in het Gemeenschappelijk Bureau (GeBu). Vorige week meldde Veto nog dat rector Luc Sels het organiek reglement gaat wijzigen om de Studentenraad volwaardig lid te maken van het de facto belangrijkste beslissingsorgaan.
Spreekwoordelijke druppel
Aanleiding van de ontslagen is een onenigheid met de Algemene Vergadering (AV), die de facultaire overlegorganen (FO) samenbrengt en het hoogste beslissingsorgaan van de studenten vormt. De breuk tussen AV en bureau is er al langer en wordt steeds dieper. Er wordt gefluisterd dat de AV geen interesse heeft in wat het bureau doet. Het bureau zou dan weer te serieus zijn en niet dicht genoeg bij de studenten staan.
De druppel die de emmer deed overlopen, was een beslissing die de AV nam op een besloten vergadering van gisteren. Het bureau had aan de facultaire overlegorganen gevraagd een bepaalde procedure in gang te zetten. Die was volgens het bureau nodig voor de interne samenwerking. De AV weigerde echter de eis in te willigen, wat bij de mandatarissen in het verkeerde keelgat schoot.
'Een voltallig bureau heeft een noodkreet geslaakt en gevraagd: help ons. Jullie hebben die noodkreet niet enkel genegeerd, maar er een spel van gemaakt en ons gedwongen dat spel mee te spelen. Dit is niet wat Stura voor mij is. Dit is niet waar ik mij een jaar lang voor kapot wil werken. Ik dacht tijdens mijn verkiezing de vuilste kant van de AV gezien te hebben, maar jullie hebben jezelf overtroffen', stelt Seurs ongemeen hard in zijn ontslagbrief.
A Matter of Trust
‘Een vertrouwensbreuk’, motiveren de Stura-leden hun ontslag. Ze ervaren de uitslag als een motie van wantrouwen tegen hen. Vandaag lieten de FO-voorzitters nochtans via mail weten dat het voor hen geen keuze was voor of tegen Stura.
'Wat we graag willen benadrukken, is dat de gestemde zaken voor ons niet een keuze waren voor of tegen Stura, of een invraagstelling van het vertrouwen in het huidige bestuur. We hebben een zware beslissing moeten maken, maar we staan wel klaar om verder te werken aan een academiejaar waarin we volledig achter de studentenraad staan', staat er in de mail te lezen. Het besluit lag voor de betrokken mandatarissen echter al vast. ‘Voor ons verandert de mail weinig tot niets’, klinkt het.
Het ontslag van een voorzitter van een studentenraad is niet ongewoon. Een paar weken terug diende de voorzitter van de Gentse Studentenraad Johannes Weytjens zijn ontslag in na een schandaal rond slecht beheerde gelden. In Leuven diende de voorzitter twee jaar geleden om persoonlijke redenen haar ontslag in. Ook dat was aan het begin van het academiejaar.
Dat het grootste en hoogst geplaatste deel van de Stura dat nu doet, is echter uitzonderlijk. Hoe het nu verder moet met de studentenvertegenwoordiging, blijft een grote vraag. Het is evengoed onduidelijk welke procedure gevolgd moet worden bij zulk grootschalig ontslag. Wordt vervolgd.