nieuws> Een overzicht van de inschrijvingscijfers aan de KU Leuven

Architectuur in opmars, drama bij Geologie

De KU Leuven groeit en huisvest dit academiejaar een record van 61.000 studenten. Achter die groei verschuilen grote verschillen: een blik op de winnaars en verliezers.

Recent bracht de KU Leuven haar officiële inschrijvingscijfers uit: dit academiejaar topt de universiteit af op 61.000 studenten, het hoogste aantal dat ze tot nu toe heeft verwelkomd aan haar schoolpoort.

Dat algemene cijfer weerspiegelt echter niet in welke richtingen het vechten wordt voor een plaatsje in de aula en welke opleidingen nagelbijtend vrezen voor hun levensvatbaarheid. Architectuur heeft alvast niet te klagen, integendeel.

De faculteit Architectuur in Brussel en Gent wint aan populariteit. Volgens decaan Yves Schoonjans is deze trend recent: 'In academiejaar 2019-2020 waren er 48 eerstejaarsstudenten Architectuur in Brussel, wat een dipje was. Normaal zitten we rond de 70 à 80 studenten. Misschien kwam dat door de bomaanslagen?'

Dit academiejaar stijgt het aantal eerstejaars architectuurstudenten met 27 procent en ook vorig jaar was er sprake van forse toename. 'COVID-19 heeft geen invloed gehad,' bevestigt de decaan.

De wetenschap als oplossing

De impact van COVID-19 is echter wel merkbaar bij de faculteit Geneeskunde. Paul Herijgers, decaan van de faculteit Geneeskunde, spreekt van een corona-effect: 'Wat is de oplossing geweest tegen de crisis? De wetenschap.'

'Dat heeft heel wat jongeren de mogelijkheden van biomedische opleidingen getoond: dat het nuttig is, belangrijk, tof, dat je iets kan betekenen voor de maatschappij', stelt Herijgers. De faculteit Geneeskunde is ook dit jaar weer de grootste faculteit: er vertoeven niet minder dan 10.267 studenten.

Ingenieurswetenschappen, Economie en Bedrijfswetenschappen komen als winnaars uit de bus

Ook andere richtingen zoals Rechten, Kinesitherapie of Politieke en Sociale Wetenschappen verwelkomen dit jaar opvallend meer studenten. Internationale studenten geven hun voorkeur aan andere richtingen: Ingenieurswetenschappen, Economie en Bedrijfswetenschappen komen daar als winnaars uit de bus.

Met uitsterven bedreigd

Waar het bij sommige richtingen vechten is om een plaatsje, is het bij andere richtingen net vechten om studenten. Slechts acht studenten schreven zich dit jaar in bij de opleiding Geologie, een daling van 60 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook Theologie en Religiewetenschappen, Musicologie, Arabistiek en Islamkunde kampen met zeer lage inschrijvingscijfers. In Brussel moet de opleiding Milieu-en Preventiemanagement het doen met slechts zestien eerstejaars.

Glazen plafond breekt (nog) niet

Een genderevenwicht is nog zoek in sommige richtingen. De kloof blijft onder andere in de bachelor Ingenieurswetenschappen sterk aanwezig, waar 1182 mannen studeren tegenover 199 vrouwen. Het aantal vrouwelijke eerstejaars daalde daar dit jaar met 37 procent.

Ook de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen kampt met een groot onevenwicht. Over alle campussen heen telt de faculteit meer dan dubbel zoveel vrouwelijke dan mannelijke studenten.

Bij faculteit Letteren wordt dezelfde vrouwelijke oververtegenwoordiging deels rechtgetrokken door het buitenbeentje Geschiedenis, waar mannen de sterke meerderheid vormen.

De genderbalans in de faculteit Wetenschappen verbetert, maar blijft sterk richtingsafhankelijk

Er is echter wel een lichtpunt aan de horizon als het gaat om het dichten van de genderkloof. De faculteit Wetenschappen in Leuven, waar het in de aula's krioelt van de mannen, verwelkomt dit jaar 12 procent meer vrouwen dan vorig jaar.

Decaan Philippe Muchez benadrukt dat deze genderbalans sterk richtingsafhankelijk is: er beginnen dit jaar maar 6 vrouwen aan de opleiding Informatica terwijl 78 mannen zich aan de opleiding besluiten te wagen.

Powered by Labrador CMS