NIEUWS CAMPUS BRUSSEL
Al dertig jaar tweetalige bachelor Rechten in Brussel
Al dertig jaar werken Université Saint Louis en KU Leuven samen om een tweetalige bachelor Rechten aan te bieden in Brussel. Vanaf 2024-2025 zou dat een volwaardige bachelor moeten worden.
Afgelopen maandag werd in het bijzijn van Koning Filip de 30-jarige verjaardag van de tweetalige bachelor Rechten in Brussel gevierd. Die bachelor is een samenwerking tussen de Brusselse campus van de KU Leuven en de Brusselse Université Saint Louis.
Studenten volgen tijdens de eerste fases van de opleiding vakken aan beide universiteiten. In de derde fase moeten studenten voorlopig nog naar Leuven, maar er wordt werk gemaakt van een gezamenlijke derde fase. Die wordt voorzien voor 2024-2025 en zou van de richting een echte bacheloropleiding moeten maken.
Volgens de campusdecaan van de KU Leuven-campus in Brussel, Annick De Boeck, heeft de opleiding heel wat voordelen: 'Dankzij dit unieke traject kunnen studenten inspelen op de tweetaligheid van de rechtswetenschap in België.' Het is volgens haar namelijk niet uitgesloten dat Nederlandstalige advocaten later ook in het Frans zullen moeten pleiten.
Er was een kortere blokperiode en geen lesvrije week
De samenwerking biedt studenten kansen, maar brengt ook problemen met zich mee. Twee jaar geleden getuigden enkele studenten in Veto over problemen rond niet-samenvallende academiejaren en roosterconflicten. Studenten zijn over het algemeen wel positief. Momenteel zijn 91 studenten aan de KU Leuven ingeschreven voor de tweetalige opleiding.
Problemen lossen zichzelf op
Doordat vakken aan universiteiten aan beide kanten van de taalgrens gevolgd worden, zijn studenten onderhevig aan zowel de Vlaamse als de Waalse regels en gewoontes. Het belangrijkste verschil is ongetwijfeld het niet-gelijklopen van de academische kalender. Dat zorgde in het verleden voor een kortere blokperiode en de afwezigheid van een lesvrije week in februari.
Volgens campusdecaan De Boeck zijn de verschillen werkbaar aangezien het slechts om één week gaat. In de toekomst zou de Franstalige kalender mogelijk samenvallen met die van het Franstalig middelbaar onderwijs. 'Maar op korte termijn verwachten we geen grote veranderingen', stelt De Boeck.
'De problemen worden opgelost door de hervorming in 2024-2025'
Annick De Boeck, campusdecaan Campus Brussel
Volgens De Boeck zullen die problemen zichzelf oplossen wanneer de richting hervormd wordt tegen 2024-2025. 'Hoe dat traject er exact zal uitzien moet nog bepaald worden, maar het zal een nieuwe opleiding met co-diplomering worden', aldus De Boeck. Dat betekent concreet dat studenten zich zullen moeten inschrijven voor de richting in plaats van aan één van de twee universiteiten zoals nu het geval is. De nederlandstalige academische kalender zou door die nieuwe richting gevolgd worden.
Lange geschiedenis
De meertalige bachelor kent zijn genesis in 1992, al was er nog geen sprake van een echte opleiding. Volgens De Boeck is de samenwerking begonnen op initiatief van de toenmalige rectoren van beide universiteiten. 'Het was toen eerder een vakuitwisseling dan een echte richting', voegt ze toe. Sindsdien is die samenwerking steeds meer naar een opleiding geëvolueerd.
De bacheloropleiding Rechten is trouwens niet de enige samenwerking tussen de twee universiteiten. Sinds 2020 organiseren de KU Leuven en Université Saint Louis ook de Engelstalige Bachelor of Business Engineering. Voor die opleiding zijn aan de KU Leuven wel 335 studenten ingeschreven.
Ambitieuze toekomstvisie
Bovendien is de KU Leuven een nieuwe campus aan het uitbouwen op de Pacheco-site in Brussel. Die site ligt vlak naast de campus van Université Saint Louis waar studenten van de meertalige bachelor nu enkele lessen volgen. 'Université Saint Louis en de KU Leuven worden dus binnenkort letterlijk buren', aldus rector Luc Sels. Volgens hem zal die nabijheid de samenwerking enkel ten goede komen.
Voor de toekomst is De Boeck ambitieus: 'We hebben de ambitie om op termijn naar 300 studenten te evolueren.' Volgens haar is dat een haalbare kaart en kan een driejarig traject in Brussel daar een impuls aan geven. 'Bovendien zal het werken met één systeem een duidelijkere situatie voor zowel docenten als studenten creëren', vult ze aan.