NIEUWS AI
'AI is here to stay': UGent laat gebruik generatieve AI toe in masterproeven
Vanaf volgend academiejaar zal de UGent het gebruik van generatieve AI toelaten in masterproeven en in sommige evaluaties zelfs aanmoedigen. Aan de KU Leuven kan dat al, zolang het op een verantwoorde manier gebeurt.
In zijn slotrede voor Dies Natalis – het verjaardagsfeest van de UGent – liet rector Rik Van de Walle zich uit over het gebruik van generatieve AI aan de universiteit. Vanaf volgend academiejaar zal het 'verantwoord gebruik' van AI-tools er toegelaten zijn in masterproeven, wat aan de KU Leuven al het geval is.
Voor sommige onderwijsopdrachten wordt het zelfs aangemoedigd om AI te gebruiken, maar 'we mogen nooit nalaten om met een kritische blik onder de motorkap van AI te blijven kijken. We moeten ons blijven realiseren dat ChatGPT inderdaad een tool is', zei Van de Walle, die ook pleitte voor digitale inclusie.
Verantwoord gebruik
Aan de KU Leuven is het 'verantwoord gebruik' van generatieve AI (GenAI) al toegelaten in masterproeven. Zo mogen studenten de tool gebruiken als taalassistent voor het herwerken of verbeteren van zelfgeschreven teksten, zolang het model geen nieuwe inhoud toevoegt. Twee basisprincipes staan centraal voor studenten: de student is steeds volledig verantwoordelijk is voor wat die indient, en het werkstuk moet toelaten de competenties van de student correct te evalueren.
'Onze plagiaatsoftware doet ook een AI check, maar die staat nog niet helemaal op punt'
Emmanuel Rottey, persdienst KU Leuven
Belangrijk daarbij is dat studenten transparant zijn over wanneer en de manier waarop AI gebruikt werd. 'We raden aan om altijd te overleggen met je promotor over hoe je AI-tools gebruikt', zegt Emmanuel Rottey van de persdienst van de KU Leuven.
Letterlijk overnemen en kopiëren zonder volledige bronvermelding is niet toegelaten, en met bronvermelding slechts in uitzonderlijke situaties. 'Onze plagiaatsoftware doet ook een AI-check, maar die staat nog niet helemaal op punt', zegt Rottey. Tijdens examens is het gebruik van GenAI niet toegelaten, en ook bij andere evaluaties is een expliciet verbod mogelijk.
ChatGPT
De plotse populariteit van ChatGPT begin vorig jaar bezorgde vele universiteiten en andere onderwijsinstellingen heel wat kopzorgen rond de omgang ermee. 'Een aantal vakken zullen hun evaluatietechniek moeten aanpassen', zei vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans toen aan Veto. In juni volgden er nieuwe richtlijnen voor studenten en onderzoekers voor het gebruik van GenAI.