longread> Van nieuwe fakbar tot nieuw circulatieplan

Academiejaar 2015-2016: dit was het nieuws

Negen maanden, twee semesters en 25 Veto’s samenvatten is geen sinecure. Toch doen we graag een poging. Herbeleef het academiejaar in vogelvlucht.

Veto in cijfers

  • Veto kon dit jaar rekenen op 113 medewerkers, waarvan 9 redacteurs.
  • Zij maakten 25 Veto's, in totaal 506 bladzijden. Veto 17, de campuseditie, telde vier pagina's meer, Veto 24 mocht op twee extra bladzijden rekenen.
  • VetoTV maakte dit jaar 27 filmpjes.

Selectie beelden: Kalina De Blauwe

1. De studenten beginnen hun academiejaar zonder leiders. Zowel de Leuvense studentenkoepel LOKO, de Studentenraad KU Leuven (Stura) als de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) hebben op dat moment geen voorzitter en hebben heel wat lege mandaten. Later in het jaar kregen de laatste twee verenigingen nog wel een voorzitter.

2. Geen leiders, wel een nieuwe fakbar. De Pavlov wordt omgedoopt tot De Recup en wordt de fakbar van de studenten psychologie en industrieel ingenieur. In het bijhorende cantuszaaltje is na een tijd geen eigen drank meer welkom.

3. Nog meer verandering: Nick de flik wordt Rik de flik. Rik De Langhe neemt de fakkel over van Nick Van den Bussche als Leuvense studentenflik. Wij konden de kersverste studentenflik alvast strikken voor een exclusief interview. De NV-A was echter niet tevreden dat ze de naam nog niet eerder wist. "We wilden de spanning opbouwen voor de studenten," verklaart Marc Vranckx de woordvoerder van de Leuvense politie.

4. Bij de opening van het nieuwe academiejaar wijdt rector Rik Torfs zijn volledige speech aan de vluchtelingenproblematiek . De KU Leuven biedt net geen twintig vluchtelingen bed, bad en brood, maar hoger onderwijs voor vluchtelingen komt er niet. Een Vetojournalist volgt voor een reportagereeks de omgekeerde route van de vluchtelingenstroom.

"Bruno doet niet mee en dat is een feit"

Louis Tobback, burgemeester Leuven

5. De Leuvense sp.a duidt Mohamed Ridouani aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Bruno Tobback houdt de deur voor zichzelf op een kier, vader Louis is formeel: "Bruno doet niet mee en dat is een feit."

6. De 24 urenloop van dit jaar moet het zonder de faculteit Letteren doen. Na hun tweede plaats van vorig jaar wint Apolloon opnieuw het pleit. Veto trok er een pop-upredactie op en legde alles vast in woord, foto en video.

7. De KU Leuven is vragende partij om een derde genderaanduiding X, naast M en V, toe te voegen aan de inschrijvingsprocedure. Wettelijk gezien is dat onmogelijk, maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt aan de wetgeving.

8. De financiële problemen bij de hogescholen lopen als een rode draad doorheen het academiejaar. Ze zien hun studentenaantallen stijgen, maar hun middelen dalen. “We maken verlies en dat loopt in de miljoenen,” zegt Machteld Verbruggen, directeur van Thomas More, in Veto.

9. Nu het einde van Tobbackgrad in zicht is, evalueerde Veto twintig jaar Leuven onder burgemeester Louis. “Het oordeel over mijn schoonheid moet ik aan anderen overlaten,” vond hij zelf.

10. Naast het nieuwstedelijk en fABULEUS heeft Leuven sinds december 2015 een derde stadsgezelschap: het sociaal-artistieke collectief Cie Tartaren. “Het is ons engagement om nu nog straffer werk te maken vanuit de mensen,” laat coördinator Wim Oris optekenen in Veto.

11. De KULeuven reikt op 10 februari haar eredoctoraten uit. Veto voelt kersvers eredoctor Peter Bouckaert van Human Rights Watch aan de tand. Over de zin of onzin van die eredoctoraten kan worden gedebatteerd. De conclusie ? “Zinvol, maar niet noodzakelijk nuttig.” Het patroonsfeest wordt grondig hervormd en opengesteld voor alle studenten.

12. Volgend academiejaar zullen de kotprijzen wellicht dalen. Oorzaak is een klein overschot op de markt. Ludo Clonen van de huisvestingsdienst roept studenten op om niet te hard van stapel te lopen: “Ga niet in maart op zoek. Je zal er als student bedrogen uitkomen.” Andere tips om een kot te zoeken vind je hier.

13. Veto 14 is de eerste editie die te lezen valt op de nieuwe website, gebouwd door de Leuvense start-up Statik. “De site is visueel sterker en interactiever dan ooit,” zegt hoofdredacteur Roderik De Turck. “Alles is beter.”

14. Opschudding aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Een geval van agressie tussen professor en een assistent zet de faculteit in rep en roer. De lessen van de prof in kwestie worden opgeschort.

15. Sinds Veto 17 vind je deze krant op alle campussen van de KU Leuven. In een campuseditie belichten we ze allemaal, van Oostende tot Diepenbeek. Vanaf dan brengt Veto ook meer campusnieuws.

16. Studenten met zware ziektes kunnen geen groot studieprogramma opnemen. Hierdoor krijgen ze geen kinderbijslag. “Schrap die regel,” klinkt het.

17. Zeven kringtonelen betreden de scène voor het Interfacultair Theaterfestival: AKM, Babylon, Historia, NFK, Medica, VRG+Ekonomika en Wina. Sterkhouders Politika en Katechetika zitten in een overgangsjaar en zijn niet op het appel. De hervorming van organisator LOKO maakt het voortbestaan van IFTf onzeker.

18. In fakbar Huis der Rechten (HdR) loopt een dagdisco uit de hand. De politie moest uiteindelijk tussenbeide komen om de gemoederen te bedaren. Na het incident stelt studentenkoepel LOKO zich vragen over de band tussen het HdR en haar moederkring, het VRG.

19. De Vlaams-nationalistische studentenvereniging NSV! betoogt naar jaarlijkse traditie in Leuven. Door de terreurdreiging wordt de betoging met enkele maanden uitgesteld. Even traditioneel was er ook een linkse tegenbetoging. Uiteindelijk bleven grote onregelmatigheden uit door de talrijke politieopkomst.

20. Op 22 maart werd ons land opgeschrikt door twee zware aanslagen. In totaal kwamen 32 mensen om en vielen 350 gewonden. De Leuvense studenten reageerden op zoveel blind geweld met een indrukwekkende minuut stilte.

21. De drank- en snackautomaten van Alma zijn big business. Ze zijn goed voor 6 procent van de totale omzet. Toch wil CEO Daniël Lips daar iets aan veranderen: “Suiker is de witte dood. Daarmee komt het aanbod van frisdranken in het vizier.”

22. Ondanks de inspanningen van de stad en de KU Leuven is 40% van de koten niet brandveilig. In totaal voldoet de helft van de koten op een of andere manier niet aan de norm.

"Suiker is de witte dood"

Daniël Lips, CEO Alma

23. De stad Leuven wil GAS-boetes van 55 euro invoeren voor fout geparkeerde fietsen, dat is evenveel als voor een verkeerd geparkeerde auto. LOKO protesteerde.

24. Studentenkoepel LOKO heeft zich hervormd. De organisatie krijgt een nieuwe structuur, wil meer evenementen ondersteunen via projectsubsidies en er minder organiseren.

25. Eind augustus voert de stad Leuven het nieuwe circulatieplan in. Dat moet de binnenstad autoluw maken. De communicatie rond het nieuwe project ging niet van een leien dakje.

26. Na jaren onenigheid stapt Stura uit VVS. Een paar dagen later volgt de studentenraad van de UAntwerpen. Is dit het einde van de Vlaamse verenigde studentenvertegenwoordiging?

Powered by Labrador CMS