NIEUWS SEPTEMBERVERKLARING

59 miljoen extra naar hoger onderwijs

De Vlaamse Regering investeert jaarlijks 59 miljoen extra in het hoger onderwijs. Dat maakte Jan Jambon bekend tijdens zijn Septemberverklaring.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

De hogeronderwijsinstellingen vragen al langer om hun financiering gevoelig te verhogen. Zo maakte de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) onlangs bekend dat de Vlaamse universiteiten tezamen jaarlijks maar liefst 350 miljoen euro inkomsten mislopen. Dat doordat de Vlaamse regering de bestaande financiële afspraken niet respecteert.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lijkt nu voor een deel tegemoet te komen aan de instellingen. In het kader van de septemberverklaring van de Vlaamse regering zal 100 miljoen euro bijkomend geïnvesteerd worden in onderwijs. Dat maakte de Vlaamse regering bekend.

Studentenvoorzieningen versterkt

59 miljoen daarvan is bestemd voor het hoger onderwijs. Daarvan wordt 15 miljoen euro gespendeerd aan het versterken van de lerarenopleidingen. Het lerarentekort is nog altijd één van de meest prangende problemen waar het Vlaamse onderwijs mee te kampen heeft. 

8 miljoen gaat rechtstreeks naar de hogescholen, 20 miljoen naar de universiteiten

Daarnaast komt 10 miljoen euro toe aan de opleidingen arts en tandarts, waar dit jaar de quota voor verhoogd zijn. Nog eens 6 miljoen wordt geïnvesteerd in studentenvoorzieningen. Die budgetten stonden sinds de energiecrisis immers zwaar onder druk, omdat steeds meer studenten nood hadden aan financiële steun.

20 miljoen naar universiteiten

Tot slot stroomt nog eens 28 miljoen euro direct richting de instellingen: 8 miljoen naar de hogescholen en 20 miljoen naar de universiteiten. Hoe die extra middelen precies verdeeld zullen worden is nog niet duidelijk. 'We gaan nog samenzitten met de instellingen over de modaliteiten', laat minister Weyts weten via zijn woordvoerder Michaël Devoldere.

'De besparingen moeten stoppen en daarom roepen we op tot verzet'

Open brief hogeschooldocenten

Het nieuws komt er te midden van grote druk vanuit universiteiten en hogescholen om de financiering op te krikken. Zo haalde KU Leuven-rector Luc Sels nog scherp uit naar Vlaanderen tijdens zijn openingsspeech aan de start van het academiejaar: 'We hebben een parel van een hoger onderwijs in deze regio, maar parels kunnen dof worden', klonk het. 

Vandaag schreef een 30-tal docenten van verschillende hogescholen een open brief over de kwestie. Ook zij klagen de onderfinanciering aan:  'Die moet stoppen en daarom roepen we op tot verzet', luidde het scherp. De vraag rijst of deze bijkomende 59 miljoen niet louter een druppel op een hete plaat is.

Powered by Labrador CMS