NIEUWS KURT

Reserveren met KURT tegen betaling vanaf volgend academiejaar

Een interne nota verwijst ook naar een mogelijke naamsverandering.

Vanwege de grote vraag naar blokplaatsen zal de KU Leuven vanaf volgend academiejaar werken met een betalend reservatiesysteem. De nieuwe regeling is een uitbreiding van het systeem rond onder meer printkosten. Studentenkoepel LOKO is niet te spreken over de maatregel.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Aprilvis

Dit artikel was Veto's jaarlijkse 1 aprilmop. Gelukkig is het dus geheel en al fake news. Tot de volgende aprilvis!

Wie aan de KU Leuven een studeerplekje wil bemachtigen kan een plaats op voorhand reserveren via KURT, een digitaal reservatiesysteem. Door de grote vraag naar studieplekken, raken leercentra en bibliotheken echter steeds vaker volzet. Daarom kiest de universiteit voor een betalend alternatief. 

'Sinds de energiecrisis brengt de infrastructuur van de KU Leuven hoge kosten met zich mee', laat Sigfried Winters, persverantwoordelijke, weten aan Veto. 'Om het voordeel van reservaties eerlijker te maken, moeten we er noodgedwongen een prijs aan koppelen.' De regeling zal in werking treden vanaf academiejaar 2024-2025.

Het nieuwe systeem is een uitbreiding op de bestaande regels rond printkosten aan de universiteit. Studenten zullen de geldbundel op hun studentenprofiel doorlopend kunnen aanvullen om zo reservaties mee te betalen. De prijzen zouden rond de vijftig eurocent per dag liggen, naargelang de duur en het tijdslot van een reservering.

Prijsverschillen

Felbegeerde plaatsen, bijvoorbeeld in drukke bibliotheken met veel faciliteiten, worden in de nieuwe regeling via een veilingsysteem uitgedeeld: studenten kunnen iedere dag een bod plaatsen op het platform. 

De hoogste bieders zullen dan eerder toegang krijgen tot het reservatiesysteem, gevolgd door studenten die minder bieden, tot alle plaatsen opgevuld zijn. 

'Een goede studeerplek is absoluut geen evidentie meer vandaag, zeker niet voor pendelende studenten'

Gnoe Klubeckx, mandataris Stuvo bij LOKO

De speciale plaatsen zullen starten vanaf 1,50 euro per dag. Winters verheldert: 'We leren onze studenten zo in de praktijk over de wetten van vraag en aanbod. Dat kadert binnen ons algemene beleid rond active learning.' 

'Een concreet grondplan met prijzen zijn we nog aan het uittekenen', zegt Winters. 'We willen niet dat het betalend reservatiesysteem wel al in de ene bibliotheek wordt toegepast en pas later in een andere. Dat zou voor een ongelijke opkomst kunnen zorgen.'

Studentenkoepel verontwaardigd

Gnoe Klubeckx, mandataris Stuvo voor LOKO, reageert geschokt: 'Dit druist in tegen alle inclusiviteitsmaatregelen die de universiteit al eerder nam. Een goede studeerplek is absoluut geen evidentie meer vandaag, zeker niet voor pendelende studenten.' Hij besluit: 'Hiermee verhoogt de universiteit nog maar eens de drempel tot studeren. Na de kotenmarkt, ontploft straks de Kurtmarkt.'

Studentenkringen zijn ook niet te vinden voor de nieuwe maatregel: 'We streven naar toegankelijkheid voor alle studenten. Door echter een lage prijs te plakken op een bibliotheekbezoek, dreigen minderbedeelde studenten onze monopolievormig te fnuiken', aldus Ben Rijck, praeses van Ekonomika. 

Mogelijk zal het systeem ook van naam veranderen. Een van de opties die op tafel ligt, is een naamsverandering van KURT naar BERT, kort voor 'Betalen En Reserveren Tezamen.' Dat verneemt Veto op basis van een interne nota

Studenten starten petitie

Drie studentenvertegenwoordigers van de Faculteit Sociale Wetenschappen lanceerden intussen een petitie om de maatregel tegen te gaan. Dat onder de noemer #GeenBetalendeBlok. De petitie vindt u hier.

Powered by Labrador CMS