KU LEUGEN OLYMPISCHE SPELEN

Olympische turnfinale uitgesteld: paard met bogen is ziek

Jacques loopt er tegenwoordig somber bij.

Paardenliefhebbers gewaarschuwd. Wie naar de olympische toestelfinale van het paard met bogen wil kijken, krijgt eieren voor zijn geld. De hengst die voor het onderdeel gebruikt zou worden, is in zijn stal ziek geworden, en dat leidt tot uitstel. 

Gepubliceerd

Na de finale van de triatlon wordt op de Olympische Spelen van Parijs ook de turnfinale uitgesteld. De organisatie had al op een blind paard gewed door het zwemonderdeel van de triatlon in de Seine te laten plaatsvinden. Daar komt nu de ziekte van raspaard Jacques bovenop. 

'Het paard is mogelijk weken buiten strijd'

Lucky Prescott, paardenkenner

Jacques, een gespierde hengst, was de voorbije maanden onder toeziend oog van de Spaanse paardenmenner Ramon klaargestoomd voor een olympische hoogdag. Zijn bedovergrootvader deed nog dienst als schimmel van Napoleon, maar zelf is Jacques vooral bekend omwille van zijn acteerprestatie in het geluidsverhaal De Mestkever.

Op zijn ruggengraad werden twee hendels gemonteerd die het voor de atleten mogelijk zouden maken om boven zijn goudbruine huid door de lucht te klieven. De hengst werd voornamelijk geselecteerd door zijn uitzonderlijk talent voor stilzitten. 

Airconditioning 

Door de hevige regenval tijdens de openingsceremonie in Parijs overstroomde echter Jacques' stal. Het paard, met een stel lange benen, bleef ongedeerd, maar zijn airconditioning deed dat niet. Het toestel hield op met werken, en dus stond Jacques dagenlang in de hitte. 

'Het is Jacques of het is geen finale'

Organisatie Olympische Spelen

Dat is niet optimaal voor een tophengst. Jacques kreeg een zonneslag, en door de temperatuurschommelingen tijdens de nacht ontwikkelde hij tegelijkertijd een bronchitis. 'Die combinatie is hoogst ongewoon', laat kenner Lucky Prescott weten. 'Het paard is mogelijk weken buiten strijd.' 

Speeltuin 

Een zieke Jacques of niet, de turnfinale moet afgelegd worden voor het einde van deze Spelen. Een traditioneel paard met bogen, dat niet leeft, is voor de organisatie geen optie: 'We wilden voor deze spelen alles uit de kast halen. Jacques past binnen dat plan. Het is Jacques of het is geen finale.'

Het Olympisch Comité heeft daarom een expertenpanel samengesteld dat de hengst topfit moet krijgen tegen volgende week. Onder andere het Duitse duo Bibi en Tina, bekend in de sector, zou binnenkort afzakken naar Parijs. De atleten kunnen zich ondertussen voorbereiden op een speeltuin in de buurt van het turnstadion. 

Knipoog.

Powered by Labrador CMS