artikel> West-Vlamingen kunnen nu ook integreren

Nieuw buddy-programma voor studenten van de KULAK

Internationale studenten kunnen al enkele jaren wegwijs gemaakt worden in Leuven door het buddy-programma. Vanaf dit jaar kunnen ook West-Vlamingen profiteren van deze faciliteit.

Gepubliceerd

Het Leuvense buddy-program biedt al jaren een uitkomst voor internationale studenten die naar Leuven afreizen voor een Erasmusjaar, extra master of hun volledige studie. Internationale studenten worden gekoppeld aan een Belgische buddy, om hen wegwijs te maken in Leuven en omstreken en de Belgische cultuur te leren kennen.

Komend jaar kunnen ook studenten die vanuit de KULAK naar Leuven komen, profiteren van dit systeem. 'Er was altijd al een probleem met de integratie van deze studentengroep' stelt Chantal Van Odenhauve, vicerector Westvlamingen- en studentenbeleid. 'De cultuur en taal in Kortrijk is volledig anders, waardoor deze studenten zich altijd ontheemd voelen bij aankomst. Dat zowel hun medestudenten als proffen hen niet verstaan maakt het er niet gemakkelijker op natuurlijk.'

Voor deze specifieke doelgroep wordt dus ook van de buddy verwacht enigszins thuis te zijn in de taal die in Kortrijk en omstreken wordt gesproken. 'Meestal gaat het om oud-KULAK-studenten die al langer in Leuven zijn', vertelt Van Odenhauve. Voor studenten die ook graag een Kortrijkse buddy zouden hebben, maar de taal nog niet machtig zijn, organiseert de Platse voor Levende Talen (PLT) tijdens de komende weken een aantal taalcursussen.

Benjamin Deballen, een van de eerste Kortrijkbuddies, is zeer enthousiast. 'We goan ‘t zwin deur de bietn joagn!', aldus Deballen. Gelukkig zijn de mensen van het PLT erbij om voor ons te tolken: 'Bietenjagen wil eigenlijk zeggen dat ze goed gaan blokken, ze gaan jagen om de beste punten.'

Powered by Labrador CMS