NIEUWS EXAMENS

KU Leuven lanceert VAR tegen spieken bij meerkeuze-examens

Geneeskundestudenten, wees gewaar­schuwd! De KU Leuven start een proefproject met VAR voor het opsporen van spiekgedrag tijdens de examenperiode aan de grootste faculteit van de universiteit.

Gepubliceerd

Hands van Openda en buitenspel van Lukaku. Tijdens het EK voetbal maakte de Video Assistent Referee (VAR) zich niet bepaald populair bij de supporterende student. Dat kan de KU Leuven niet deren: ze start een proefproject voor VAR tijdens meerkeuze-examens. 

Radiologie

Tijdens de examenperiode van januari worden vijf examens via het systeem ge­moni­tord. Die vallen allemaal onder de faculteit Geneeskunde, omdat het juist leren kleuren van bolletjes nu eenmaal een belang­rijk onderdeel vormt van het studie­pakket van genees­kun­de­studenten. 

'Met onze professoren radiologie hebben we de juiste profielen in huis'

Hors Jeu, vicedecaan voor VAR (faculteit Geneeskunde)

'Voor toezichthouders kan de VAR wat span­ning brengen tijdens de doorgaans saaie exa­men­momenten', laat professor Hors Jeu, vicedecaan voor VAR van de geneeskunde­facul­teit, weten. 'Daarnaast hebben we met onze professoren radiologie de juiste profie­len in huis voor de uitrol.' 

Wie neemt de beslissing?

Als een toezichthouder je tijdens een examen verdenkt van afkijken, maar daar niet vol­ledig zeker over is, kan die vooraan de aula naar de beelden gaan kijken. Die worden ge­filmd door de camera's die door­gaans dienen voor lesopnames. 

De VAR-medewerkers kunnen de toezicht­houder ook wijzen op potentiële afkijkers. Dan gaat vooraan een rood lichtje flikkeren. Belangrijk: de eindbeslissing blijft bij de toezicht­houder en uiteindelijk de examen­commissie.

Voor de coördinatie van het project trok de universiteit oud-voetbalscheidsrechter Frank De Bleeckere aan. Hij stond jarenlang in voor het VAR-beleid van de Voetbalbond, maar vertrok daar recent. Nu blijkt waarom. 

Knipoog.

Powered by Labrador CMS