NIEUWS EXAMENS
KU Leuven lanceert VAR tegen spieken bij meerkeuze-examens
Geneeskundestudenten, wees gewaarschuwd! De KU Leuven start een proefproject met VAR voor het opsporen van spiekgedrag tijdens de examenperiode aan de grootste faculteit van de universiteit.
Hands van Openda en buitenspel van Lukaku. Tijdens het EK voetbal maakte de Video Assistent Referee (VAR) zich niet bepaald populair bij de supporterende student. Dat kan de KU Leuven niet deren: ze start een proefproject voor VAR tijdens meerkeuze-examens.
Radiologie
Tijdens de examenperiode van januari worden vijf examens via het systeem gemonitord. Die vallen allemaal onder de faculteit Geneeskunde, omdat het juist leren kleuren van bolletjes nu eenmaal een belangrijk onderdeel vormt van het studiepakket van geneeskundestudenten.
'Met onze professoren radiologie hebben we de juiste profielen in huis'
Hors Jeu, vicedecaan voor VAR (faculteit Geneeskunde)
'Voor toezichthouders kan de VAR wat spanning brengen tijdens de doorgaans saaie examenmomenten', laat professor Hors Jeu, vicedecaan voor VAR van de geneeskundefaculteit, weten. 'Daarnaast hebben we met onze professoren radiologie de juiste profielen in huis voor de uitrol.'
Wie neemt de beslissing?
Als een toezichthouder je tijdens een examen verdenkt van afkijken, maar daar niet volledig zeker over is, kan die vooraan de aula naar de beelden gaan kijken. Die worden gefilmd door de camera's die doorgaans dienen voor lesopnames.
De VAR-medewerkers kunnen de toezichthouder ook wijzen op potentiële afkijkers. Dan gaat vooraan een rood lichtje flikkeren. Belangrijk: de eindbeslissing blijft bij de toezichthouder en uiteindelijk de examencommissie.
Voor de coördinatie van het project trok de universiteit oud-voetbalscheidsrechter Frank De Bleeckere aan. Hij stond jarenlang in voor het VAR-beleid van de Voetbalbond, maar vertrok daar recent. Nu blijkt waarom.
Knipoog.