KU LEUGEN KOTEN

Kot gezocht: probeer eens in De Valk 3

De Leuvense kotenmarkt kampt al enkele jaren met krapte. De grote toename van studenten en inflatie maken een goedkoop, degelijk kot bijna onhaalbaar. Toch hangt er voor die wanhopige studenten een oplossing in de lucht. 

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Studenten die nog geen kot gevonden hebben voor volgend jaar, of wiens budget de dure, gemiddelde huurprijs van meer dan 500 euro per maand niet toelaat kunnen immers hun intrek nemen in De Valk 3  – waar tezelfdertijd de pro-Palestijnse bezetting aan de gang is. Huurprijs: 0 euro per maand  – een koopje in deze markt.

Waar kraken voorheen nog sterk onderdrukt werd, hebben deze studenten het goed gezien. Geïnspireerd door de veroordelende reacties in het buitenland op de repressie van studentenbezettingen, voert de KU Leuven tegenover haar demonstranten een gedoogbeleid. Een keffiyeh volstaat dus om je te verzekeren van een kot volgend jaar.

Schappelijk

Een huurcontract is er niet, maar huurders kunnen gerust op hun beide oren slapen. De KU Leuven heeft immers geen enkele intentie om de eis van de activisten  – een volledige academische boycot – in te willigen. Aan de bezetting zal geen einde gemaakt worden voor het einde van volgend academiejaar: een geruststelling!

De berekening is snel gemaakt: academische samenwerking met alle Israëlische universiteiten unilateraal verbreken scheelt een aardige slok op de borrel. De KU Leuven zou daarvoor uit de diverse Europese onderzoeksprojecten in samenwerking met onder meer Israëlische instellingen moeten stappen, waardoor het geen aanspraak meer maakt op de bijbehorende onderzoeksgelden.

De Valk is dan een schappelijke prijs om dat nakende noodlot af te wenden. Dat de stamgasten van het gebouw van de rechtenfaculteit daardoor in de kou komen te staan is collateral damage –  een beetje solidariteit met de Palestijnen wiens huizen weggevaagd zijn is niet te veel gevraagd.

Comfortabel

De Valk is voorzien van alle faciliteiten om de studenten het nodige comfort te bieden: de in-house Alma  – een unicum onder de KU Leuven residenties  – vult de magen, er zijn ruime sanitaire voorzieningen en de residentie is voorzien van studeereilandjes waar huurders zich kunnen afzonderen voor de examenperiode. Normaal gezien worden die ingenomen door blokkende studenten, maar iedereen moet offers brengen voor de revolutie.

Studenten uit een conservatief nest kunnen weliswaar ideologische struikelblokken ondervinden, maar zij zullen hun principiële bezwaren opzij moeten schuiven: alles voor de goede zaak. 

Het moet gezegd dat de huur weliswaar niet geldelijk uitbetaald dient te worden, maar een zeker engagement is wel vereist. Ochtendlijke yoga-sessies en diverse lezingen van sprekers van allerlei allooi behoren tot de verplichte kost. 

Powered by Labrador CMS