artikel> "Ze vroegen me meteen of ik niet geaffronteerd was"
Vlaanderen opvallend goed in alternatieve Nobelprijzen
Vlaanderen doet het niet uitstekend op de Nobelprijzen. Op een aantal alternatieve Nobelprijzen doet ze het beter.
Sinds 1991 reikt het Amerikaans-wetenschappelijk tijdschrift Annals of Improbable Research de IgNobelprijzen uit aan onderzoek dat onnozel aandoet, maar aanzet tot nadenken. In 2011 won professor Marketing aan de KU Leuven Luk Warlop de prijs met zijn onderzoek naar het effect van een volle blaas op economische beslissingen.
Warlop vertelt: “Toen ze vertelden dat ik genomineerd was voor de prijs, vroegen ze me meteen of ik niet geaffronteerd was. Eén op de tien onderzoekers wijst de prijs af. De initiatiefnemer vindt dat onderzoek ook plezant moet zijn, en ik sta helemaal achter die gedachte.”
Ondanks dat ludieke aspect was de impact van de prijs groot: “Die prijs heeft meer impact gehad op mijn carrière dan al het andere dat ik heb bereikt. Ik kreeg er zeer veel aandacht door.”
Groene Nobelprijs
In 2008 won de Belg Ignace Schops de Goldman Environmental Price, ook bekend als de Groene Nobelprijs, voor de opening van het enige en eerste nationaal park in België.
“Het is de grootste prijs voor natuur ter wereld. Meneer en mevrouw Goldman schonken al lang grote geldbedragen aan natuurprojecten en kregen uiteindelijk het idee om een Nobelprijs voor de natuur te organiseren. Daar is de organisatie van de Nobelprijs niet op ingegaan,” licht Schops toe.
“Klimaat blijft absoluut een lacune in de Nobelprijzen,” vindt Schops. “Ook in België is de Goldmanprijs weinig bekend, maar in Amerika is dat helemaal anders. Bij de prijsuitreiking voelde ik me op een Oscaruitreiking.”
De impact van de prijs was ook voor Schops groot: “Ik ben nu onder meer ambassadeur voor Al Gore en president van alle natuurparken in Europa.”
Vlaamse Nobelprijs
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek reikt 5-jaarlijks Excellentieprijzen uit, informeel worden ze Vlaamse Nobelprijzen genoemd. Begin deze week haalde Greet Van den Berghe, onderzoeker aan de KU Leuven, er één binnen. “Dat de prijzen zo genoemd worden, zegt iets over prestige,” vindt ze.
Van den Berghe bekleedt als vrouw een unieke positie. Van de echte Nobelprijswinnaars zijn tot nu slechts 4 procent vrouwen. Bij de Vlaamse variant was zij de enige vrouwelijke laureaat: “Mannen stellen zich volgens mij minder makkelijk de vraag of ze iets moeten laten. Als vrouw voel je dat de klok tikt en dat je op een bepaald moment een keuze moet maken. Ik zeg aan mijn jonge onderzoeksters dat ze daar niet te veel over moeten nadenken, maar er vooral voor moeten gaan.”