longread> De wereldwijde onderwijsstrijd tegen COVID-19

Verenigd Koninkrijk sluit scholen en universiteiten, Zweden nog steeds niet

Niet alleen KU Leuven neemt drastische maatregelen tegen het coronavirus. Wij belichten het wereldwijde landschap: waar is men heel streng, heel laks, of waar helpt de unief met creatieve oplossingen?

Gepubliceerd

Vietnam: gidsland

bronnen: University World News, Viêt Nam News, VNExpress, Vietnamplus

Vietnam heeft nog steeds geen coronadoden op de teller staan en telde gisteren nog maar 67 coronabesmettingen. Het buurland van China heeft nochtans een populatie van 97 miljoen inwoners heeft en heeft als arm land ook een minder ontwikkelde gezondheidszorg.

De voorbereiding tegen een uitbraak van het virus begon er al midden-december, meer dan een maand voor de eerste geïnfecteerde personen op 23 januari werden gedetecteerd. Het geïnfecteerde tweetal, een man die met zijn zoon naar Wuhan was geweest, werd onmiddellijk gehospitaliseerd en genas. De WHO heeft Vietnam dan ook gefeliciteerd voor de snelle overheidsreactie, die het virus in een vroeg stadium vertraagde.

Door de kamers te gebruiken worden virussen voor 99,99% over het hele lichaam, maar ook in de longen gedood.

Scholen blijven allemaal toe sinds 7 maart. Een week vroeger dan bij ons dus. De roep bij rectoren van universiteiten in Ho-Chi-Minh stad om lessen te hervatten neemt ondertussen wel toe, melden Vietnamese kranten. De autoriteiten houden de boot af tot vrijdag, wanneer ze het verzoek zullen evalueren.

Vietnamese experten aan de Hanoi University of Science and Technology hebben wel al een set mobiele kamers ontwikkeld om het lichaam van gezondheidswerkers die in risicogebieden opereren te desinfecteren.

De bedoeling is dat de persoon een eerste kamer met geëlektrolyseerd water instapt (lees: nevel, waaruit alle bijproducten in water zijn verwijderd). Vervolgens wordt er warmte en een zeer lage concentratie aan ozon afgevuurd op de patiënt (die niet schadelijk hoort te zijn, al bestaan daar twijfels over omdat het nog niet buiten Vietnam werd getest, red.). Door het gemengde nevel ook in te ademen worden virussen voor 99,99% niet alleen over het hele lichaam gedood, maar ook in de longen. De duurtijd is dertig seconden per kamer en er zouden zo per set 3000 mensen per dag kunnen worden behandeld.

Nederland: gidsland af

bronnen: ScienceGuide, VRT NWS

Waar de Vlaamse universiteiten afgelopen donderdag besloten alle lessen te vervangen door weblectures, sloot premier Mark Rutte enkel grote hoorcolleges uit, zodat men onder de honderd man bleef. De lagere en middelbare scholen bleven ook open, want 'kinderen thuis, betekent ouders thuis en die ouders hebben we nodig' was de redenering van Rutte. Bijkomende drijfveer van het kabinet: 'daar zijn weinig internationale studenten en de jeugd is geen risicogroep'.

Dezelfde avond nog kondigden de hogescholen en universiteiten van Nederland echter zelf af dat ze alle lessen uit zouden stellen tot 31 maart. Verwarring troef dus, gezien ook de onderwijsminister uit Ruttes kabinet bij deze beslissing betrokken was.

Drie dagen later moest het kabinet met de staart tussen de benen terugkomen op de eerdere beslissingen en redeneringen: ook de scholen zijn sinds maandag dicht.

Verenigde Staten van Amerika: campussen één voor één dicht

bronnen: Harvard, Princeton, the Pie News, The Verge, Al Jazeera, CNN, Center for Disease Control and Prevention (CDC) en Het Laatste Nieuws

Alle grote Amerikaanse universiteiten schrapten hun lessen en sloten hun bibliotheken. Ze verschoven deze dienstverlening naar online platformen. Dat is omdat zij zich voornamelijk bevinden in de zwaarst getroffen staten: Californië, Washington en New York.

Harvard raadt studenten ook aan huiswaarts te keren. Al willen ze wel een uitzondering maken voor de mensen die niet zomaar de campus kunnen verlaten, zoals internationale studenten. Zij konden een aanvraag indienen om te blijven. Er is wel kritiek omwille van de snelheid waarmee ze dit alles moesten regelen.

Een 43-jarige moeder van twee kinderen was de eerste patiënte

Princeton voorziet ook in een terugkeer van internationals. Het principe is dat enkel zij mogen blijven die door reisrestricties niet kunnen terugkeren, wiens thuisland een risicogebied is voor corona, of wiens thuissituatie geen garantie kan bieden op internetconnectiviteit.

Het CDC, dat de besmettingen in de VS bijhoudt, meldt dat het aantal gevallen sinds vandaag op 7038 ligt. Er zijn nu 97 Amerikaanse coronadoden. Het Laatste Nieuws brengt nieuws over de eerste klinische testen op menselijke patiënten. Het National Institute for Health, een Amerikaanse overheidsagentschap, begeleidde de eerste toedieningen van vaccins door universitaire onderzoekers. Een 43-jarige moeder van twee kinderen was de eerste patiënte, nadien volgden nog drie andere proefpersonen.

Italië: ICT-staff werkt 20u per dag

bronnen: Science|Business, University World News, Al Jazeera

Hoewel de overheid initieel laks reageerde, zijn de universiteiten in Italië massaal bezig met cursussen, examens en onderzoek waarvoor geen labowerk vereist is online te plaatsen. Op 4 maart sloten alle universiteiten er de deuren, terwijl de wereld massaal studenten repatrieerde en in quarantaine plaatste bij terugkeer uit het zwaar geteisterde land.

De Universiteit van Bologna laat thesisverdedigingen via online conferenties doorgaan en sluit de bibliotheken voor al het publiek. Vicerector Antonino Rotolo verklaarde dat het weinig geld kostte, maar de ICT-staf wel twintig uur per dag voor twee weken aan één stuk heeft moeten overuren draaien om alles in stelling te brengen.

Tegelijkertijd geeft men vanuit Italië het signaal aan de Europese Commissie om soepel te zijn voor de onderzoeksdeadlines van projecten gefinancierd met Europees geld (Horizon Europe).

Vandaag telt Italië 31 500 besmettingen en 2500 doden.

China: universiteiten zowaar klaar voor heropening

bronnen: China Global Television Network, Times Higher Education (THE), Ministry of Higher Education of the People's Republic of China, Peking University News

In Chinese steden is het openbare leven zich geleidelijk aan aan het heropstarten. Aan verschillende universiteiten gaan de deuren zelfs opnieuw open, terwijl in Europa de ene na de andere onderwijsinstelling de deuren (al dan niet volledig) sluit. Wel kondigt men strikte regels af voor interacties in leslokalen, refters, koten en dat op en naast de campus voor de eigen studenten.

China's ministerie van Onderwijs kondigde aan dat sinds 2 februari maar liefst 22 online platformen, 24 000 hogeronderwijscursussen aanbood in 12 disciplines. Op Tshingua University, een belangrijke partner van de KU Leuven, werden 4254 cursussen online voortgezet gedoceerd door 2681 leden van de faculteit aan zo'n 25 000 studenten, aldus Bin Yang, vice-president en provoost van Tshingua, aan THE.

Aan de Peking University richtte men een Center for Excellent Teaching and Learning in dat docenten moest begeleiden die nog geen ervaring hadden met online lesgeven. Maar men ging nog een stap verder: online psychologische hulp en arbeidsadvies voor afstudeerders wordt er naar de online platformen verplaatst. Ook Tsinghua doet dit.

In de Shanxi provincie zijn er bovendien geen nieuwe gevallen van COVID-19 besmettingen meer geregistreerd in dertien opeenvolgende dagen. Taiyuan University of Technology is als één van China's topuniversiteiten dan ook al plannen aan het maken voor heropening.

Refters werden ingericht zodat men per persoon aan één tafel zit, met alle hoofden in dezelfde richting

Men zal studenten bovendien in drie aparte groepen laten terugkeren; studenten die van overal in China komen worden de komende weken op drie momenten afgehaald aan luchthavens en treinstations met eigen ingelegde shuttlebussen.

Leslokalen werden intussen gedesinfecteerd, quarantaineruimtes werden ingelegd waarin docenten eerst nog veertien dagen moeten overnachten. Refters werden ingericht zodat men per persoon aan één tafel zit, met alle hoofden in dezelfde richting.

Pakistan: opvallende vreugde

bronnen: The express Tribune, Samaa tv, Al Jazeera News

In Pakistan heeft men door de strenge grenscontroles opvallend goed het virus kunnen buiten houden. Vandaag zijn er 243 gevallen, wat Pakistan wel het grootste aantal besmettingen in Zuid-Azië oplevert.

Opvallend is wel dat Pakistan studenten uit China niet repatrieert. De reden waarom zelfs achthonderd studenten uit Wuhan niet worden teruggehaald heet officieel 'solidaritet met bondgenoot China'. De universiteitswereld heeft er bij de overheid dan maar op aangedrongen de studenten te ondersteunen in hun buitenlandse quarantaine. Pakistan zendt zo 1300 gestrande studenten voedselpakketten en houdt de ouders zo goed als mogelijk op de hoogte van hun situatie.

In Pakistan zelf zijn alle scholen (lager, middelbaar en hoger) sinds vrijdag gesloten. Examens worden bovendien uitgesteld vertelde de federale Onderwijsminister er vandaag. De boodschap dat de scholen toegaan bracht er vrijdag al vreemde taferelen met zich mee, zoals studenten die 'corona zindabad' roepen, vrij vertaald: 'Leve het coronavirus!'.

Verenigd Koninkrijk: Cavalier seul

bron: The Guardian

UPDATE: Ondertussen sloot de UK, onder meer na een petitie vanuit de eigen bevolking die ertoe opriep, ook de scholen en universiteiten op vrijdag 20 maart.

The London School of Economics, University College London, Durham Unversity, Manchester Metropolitan en Loughborough sloten vorige donderdag de leslokalen en gingen online; op zich niets bijzonders. Ware het niet dat LSE lessen en fysieke afspraakmomenten opschortte tot het einde van het academiejaar, ook voor postgraduaten. Zo wil de universiteit zekerheid geven aan studenten en (academisch) personeel.

Oxford volgde op maandag. Daarmee gaan deze hogeronderwijsinstellingen in tegen het advies van de Britse overheid om zoveel mogelijk onderwijsinstellingen open te houden. In twee weken tijd is het aantal besmettingen in het VK van een handvol naar 1950 opgelopen, meldt The Guardian.

King's College Londen en LSE zullen ook de examens online afnemen, hoewel studenten zich hiertegen verzetten, omdat het niet eerlijk zou zijn en de ongelijkheid bij examinering zou vergroten. Ondertussen roepen studenten van Cambridge op om examens zelfs af te schaffen.

Deze individuele verschillen zijn zo duidelijk omdat het Verenigd Koninkrijk, in tegenstelling tot de rest van Europa, scholen nog steeds aanraadt enkel te sluiten indien nodig. Enkel Duitsland, IJsland en Finland houden scholen deels open, terwijl het VK wat betreft het niet sluiten van scholen zich samen met Zweden en Wit-Rusland in een verdacht select groepje bevindt.

In Cambridge is het dan weer tot een clash gekomen tussen docenten en bestuur. Zo zijn er klachten dat de Colleges van Cambridge 'wijdverbreide paniek' hebben veroorzaakt onder internationale studenten en staf door hen aan te manen naar huis te keren. Studenten hadden namelijk aangeklaagd te worden gebombardeerd met "agressieve mails" om zo snel mogelijk de campusgrond te verlaten en huiswaarts te keren.

Marina Veličković, een Bosnische doctoraatstudent op Pembroke college, deed haar beklag op Twitter. Twee weken geleden zei het college nog niet te vertrekken. Recent veranderde ze plots haar positie. Ondertussen waren de meeste vluchten geschrapt en was het moeilijk om nog thuis te geraken. De reactie van haar instelling noemde ze 'onverantwoord en paniekzaaierij'.

Powered by Labrador CMS