artikel> Hussan Vally, epidemioloog: 'De grenzen openen is een hele stap terug'

'Travel bubble' in Australië en Nieuw-Zeeland? Universiteiten reageren

De 'travel bubble' zorgt voor vrij verkeer van personen en goederen tussen beide landen, maar houdt de rest van de wereld buiten. Bij de universiteiten heerst nog onduidelijkheid over gevolgen.

UPDATE: Het Franse televisiekanaal France 24 meldde vandaag dat het coronavirus al op 27 december van vorig jaar werd geïntroduceerd in Frankrijk. Dat is nog voordat China lucht kreeg van het virus. Amirouche Hammar (43 jaar) is nu de eerst bekende corona-patiënt in Europa.

De besmetting kwam aan het licht toen alle bloed- en neus-keel-testen die tussen 2 december en 16 januari waren gebeurd, opnieuw werden bekeken, specifiek voor het coronavirus. 

Dit weekend kondigde eerste minister Jacinda Ardern (Nieuw-Zeeland) aan een noodvergadering van het kabinet van Scott Morrison, eerste minister van Australië, bij te zullen wonen op dinsdag 5 mei. Op de agenda: de 'travel bubble'. Het idee is simpel, maar zonder precedent: beide landen zouden vrij verkeer van personen onderling terug toelaten, maar vanuit andere landen mag niets de 'bubbel' binnenkomen.

Onder controle

Gisteren, maandag 4 mei, kondigde Nieuw-Zeeland voor het eerst aan geen nieuwe besmettingen te hebben. Samen met haar buurland is de eilandengroep grotendeels gespaard gebleven van een grote gezondheidscrisis. Vanwege hun strenge lockdownmaatregelen zijn beide landen economisch wel zwaar getroffen. Het zou dan ook vooral om economische redenen zijn dat de 'travel bubble' er komt.

Een gezamenlijke verklaring van Ardern en Morrison, die op dinsdagmorgen werd gepubliceerd, stelt dat deze 'trans-Tasmaanse Covid-veilige reiszone voor beide landen voordelig zou zijn'. 'Het zou bijdragen aan onze handel en economische heropbouw, de toeristische en logistieke sector een zetje geven, sportcontracten terug opstarten en familie en vrienden herenigen.'

We zullen de mogelijkheid onderzoeken of we het concept kunnen uitbreiden naar landen van onze grotere Pacifische familie

Jacinda Ardern, eerste minister Nieuw-Zeeland

Ardern benadrukt dat er pas sprake kan zijn van een 'travel bubble' 'wanneer het veilig genoeg is'. Haar Australische collega Morrison meent dat dit niet voor de nabije toekomst is.

De 'travel bubble' zou eventueel uitgebreid kunnen worden naar geheel Oceanië. 'We zullen ook de mogelijkheid onderzoeken of we het concept kunnen uitbreiden naar landen van onze grotere Pacifische familie.' Afgelopen zaterdag hebben beide staten al een multilateraal akkoord gesloten met Canada, Zuid-Korea en Singapore om terug naar een vrij verkeer van goederen, diensten en personeel te gaan.

Universiteiten reageren

Na een rondvraag van Veto bij plaatselijke universiteiten, werd duidelijk dat over de gevolgen voor het onderwijs weinig was nagedacht. Zowel de Victoria University Wellington (Nieuw-Zeeland) als de Australia National University zeiden niet genoeg informatie te hebben ontvangen om een standpunt in te nemen. Catriona Jackson, directeur van de koepelorganisatie Universities Australia, zei verdere bepalingen van de regering af te wachten.

De 'travel bubble' zou weleens verstrekkende gevolgen voor het hoger onderwijs kunnen hebben. Uitwisselingsprojecten zouden (in beperkte mate) terug mogelijk worden en ook interuniversitair onderzoek zou makkelijker te voeren zijn. Voor urgente projecten met betrekking tot het coronavirus kan dit veel betekenen.

De universiteiten hebben noch uitzonderingen gevraagd, noch gekregen

David Rose, woordvoerder Universities Australia

David Rose, woordvoerder voor Universities Australia, kon ons melden dat tot nog toe geen uitzonderingen waren voorzien voor universiteiten in Australië, ook niet voor essentieel onderzoek: 'De universiteiten hebben noch uitzonderingen gevraagd, noch gekregen.'

Niet iedereen is opgezet met het idee. Hussan Vally, epidemioloog aan La Trobe University in Melbourne (Australië), vreest voor de gevolgen: 'Ik denk dat grenzen openen een hele stap terug is. Meer nog, internationale grenzen zouden een van de laatste dingen moeten zijn die we volledig openstellen.'

Wat met België?

Het idee klinkt uiteraard heel aanlokkelijk. De BeNeLux als één economische zone, een trip naar de Côte d'Azur of een uitwisseling naar Berlijn, het behoort allemaal tot de mogelijkheden als zo'n 'travel bubble' er hier zou komen.

Volgens Anne-Mieke Vandamme, viroloog en mede-oprichter van het Institute for the Future (KU Leuven), is een 'travel bubble' voor België en buurlanden niet iets voor morgen: 'Dat heeft alleen zin als de epidemie gelijkaardig verloopt in de buurlanden en als ze grotendeels onder controle is. Bovendien zijn Australië en Nieuw-Zeeland eilanden; dan is zo'n "travel bubble" praktischer.'

Powered by Labrador CMS