artikel> De wereld rond op zoek naar studentennieuws
Studentennieuws uit Thailand, Finland en Malawi
De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit Thailand, Finland en Malawi.
Thailand – Student in hongerstaking
In mei 2014 kwam de junta van ex-generaal Prayut Chan-o-cha aan de macht in Thailand. Als eerste minister nam hij het niet nauw met het internationaal recht. Als reactie daartegen richtten studenten in juni 2015 de beweging New Democracy Movement (NDM) op.
Als prominent activist van NDM deelde de 25-jarige student Chaturapat Boonyapatraksa op 6 augustus 2016 kritische pamfletten uit op een markt. De dag erna zou er namelijk een referendum in Thailand plaatsvinden over de nieuwe grondwet. Boonyapatraksa kon echter niet deelnemen aan dat referendum, want hij werd samen met andere studenten opgepakt en opgesloten.
De opsluiting van Boonyapatraksa werd al aangeklaagd door Human Rights Watch. Zelf ging hij in hongerstaking. Op de tiende dag van zijn hongerstaking werd hij geveld door koorts. Zijn familie vroeg ondertussen zijn overplaatsing naar een ziekenhuis met degelijke medische verzorging.
Hoe het momenteel gaat met Boonyapatraksa is ons niet bekend. Dit tragische voorval is er één in een lange reeks van aanvallen tegen activistische studenten in Thailand door de overheid.
Verder lezen:
Scholars at Risk
Human Rights Watch
Prachatai
Finland – Universiteiten moeten saneren en fuseren
In 2015 kwam de centrumrechtse regering van Juha Sipilä aan de macht in Finland. Die regering verlaagde de basisfinanciering van het Finse hoger onderwijs met 500 miljoen euro over vier jaar. Nu houdt de regering voorlopig een subsidie van 50 miljoen euro achter. Waarom? Het is een aansporing voor de universiteiten om kleinere opleidingen te schrappen en onderling te fuseren.
De onderhandelingen hierover tussen het ministerie van Onderwijs en de universiteiten vonden plaats in mei van dit jaar. De finale beslissing valt met de begrotingsbesprekingen pas later deze herfst.
Jukka Kola, de rector van de Universiteit van Helsinki, ziet brood in de rationalisering. Volgens hem zou het Finse hoger onderwijs wel varen bij meer samenwerking en een betere verdeling van de middelen. Naar zijn mening is er momenteel sprake van ‘een gefragmenteerd netwerk van veertig universiteiten en hogescholen voor een land met vijf miljoen inwoners’.
Een professor aan de Universiteit van Bergen, die gespecialiseerd is in universiteitshervormingen, is voorzichtiger: ‘Het is niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van deze fusies en saneringen. Deze hervorming is gebaseerd op heersende opvattingen, terwijl de echte randvoorwaarden en mogelijke gevolgen nog onduidelijk zijn. Eerst is meer onderzoek nodig.’
Verder lezen:
University World News
Times Higher Education
Malawi – Studenten terug naar universiteit via rechtbank
Aan de Universiteit van Malawi protesteerden studenten de voorbije zomer tegen het hoge inschrijvingsgeld. Meer dan dertig studenten werden daarbij opgepakt. Na overleg met de betogende studenten verlaagde president Peter Mutharika het inschrijvingsgeld.
In de zuidelijke stad Zomba sloot één van de grootste faculteiten van de Universiteit van Malawi tijdelijk de deuren door die protesten. Studenten belemmerden toen een konvooi waarin Dr. Jill Biden, de vrouw van de vice-president van de Verenigde Staten, reisde.
Bij de heropening van de faculteit werden de facto alle studenten uit de universiteit gezet. Ze konden enkel opnieuw studeren als ze documenten tekenden waarin ze verklaarden aansprakelijk te zijn en betaalden voor de schade aangericht door de protesten.
Het Hooggerechtshof van Malawi oordeelde vorige week echter dat deze procedure illegaal, irrationeel en ongepast was. Studentenleider Silvester Ayuba James, die bedreigd werd door invloedrijke Malawiërs, haalt voorlopig opgelucht adem: ‘We zijn verlost van de voorwaarden die ons werden opgelegd en kunnen nu weer ons recht op onderwijs genieten.’
Verder lezen:
University World News (15 september)
University World News (17 augustus)
The Maravi Post