artikel> De wereld rond op zoek naar studentennieuws

Studentennieuws uit de Verenigde Staten, Irak en Egypte

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit de Verenigde Staten, Irak en Egypte.

Verenigde Staten - Trumps Minister van Onderwijs

De regeringsbenoemingen van Amerikaans president elect Donald Trump blijven de gemoederen beroeren. De post van Onderwijs gaat naar Elisabeth ‘Betsy’ DeVos. De conservatieve activiste en miljardair staat bekend als een fervent voorstander van vrije schoolkeuze. Met zogenaamde school vouchers zou ze overheidssubsidies per leerling, en niet langer per school toekennen. Lerarenvakbonden reageren afwijzend.

Terwijl er hervormingen van lager en middelbaar onderwijs in de steigers staan, is het stil rond hoger onderwijs. Een verlaging van de hoge studieschulden, een campagnethema geïntroduceerd door de Democraat Bernie Sanders en later overgenomen door Hillary Clinton, is geen prioriteit voor president Trump. Hij sprak zich vóór de verkiezingen uit voor meer werkzekerheid, waardoor afgestudeerden hun studielening sneller zouden kunnen afbetalen. Toekomstig Secretary of Education DeVos trad zelf nooit eerder met een visie over hoger onderwijs naar buiten: haar beleid blijft voorlopig een vraagteken.

Verder lezen?

http://edition.cnn.com/2016/11/23/politics/betsy-d...

http://www.chronicle.com/article/What-Does-Betsy-D...

Irak - milities ronselen studenten

De Iraakse PMU (Popular Mobilisation Units), een door de staat gesteunde koepelorganisatie van milities die tegen Islamitische Staat strijden, zou studenten rekruteren op verschillende universiteiten. Dat meldt Al-Monitor. Hoewel de PMU er voornamelijk geldinzamelingen en informatieve activiteiten organiseert, waarschuwen studentenvertegenwoordigers en academisch personeel voor een dubbele agenda. Verschillende milities rekruteren namelijk niet enkel voor de strijd tegen IS, maar ook voor politieke en militaire conflicten tussen de milities onderling.

Vele studenten beschouwen het als een religieuze en nationale plicht om de PMU te steunen of zelf te vechten. Ook armoede drijft studenten van de universiteit naar het leger. Andere studenten doen de lokroep van PMU af als propaganda en geloven dat ze hun land beter kunnen dienen met expertise in hun vakgebied en door hun diploma te behalen.

Egypte - Protest tegen verdubbeling leergelden

Egyptische studenten protesteren tegen een verdubbeling van het leergeld voor het tweede semester aan de American University in Caïro. Deze verhoging is een van de vele gevolgen van de devaluatie van de Egyptische pond tegenover de Amerikaanse dollar. Egypte koppelde de twee valuta begin november van elkaar om tegemoet te komen aan de eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en zo een lening van 12 miljard dollar te ontvangen.

Niet alleen voor de armere bevolking zijn de prijsstijgingen onhoudbaar, ook de middenklasse wordt zwaar getroffen. Vele families kunnen de leergelden voor het tweede semester plots niet langer betalen, en daarom treden de studenten naar buiten. Maar omdat deze studenten voor een deel tot de hoogste klasse of de hoge middenklasse behoren, stoten de protesten ook op onbegrip. Studentenvertegenwoordigers benadrukken het recht op betaalbaar en kwalitatief onderwijs voor iedereen, ter bevordering van de sociale mobiliteit.


Verder lezen?

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/24852...

Powered by Labrador CMS