artikel> De wereld rond op zoek naar studentennieuws
Studentennieuws uit de Verenigde Staten, Brazilië en India
De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit de Verenigde Staten, Brazilië en India.
Studenten trekken de straat op tegen president-elect Trump
De VS staan in rep en roer nu de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump officieel verkozen is als president-elect. In Berkeley, Californië trokken zo’n 1.500 studenten en leraren de straat op om hun ongenoegen na de verkiezingsuitslag te laten horen. Onder de slogan ‘Not our president’ marcheerden ze samen naar de prestigieuze University of California – Berkeley, een universiteit die bekendstaat voor haar eerder progressieve standpunten. 'We zetten de klok terug naar het jaar 1950', aldus een van de aanwezige studenten.
Ook in Oakland, Seattle, Washington en aan de University of Texas kwamen studenten de straat op, maar in kleinere aantallen. In vele andere Amerikaanse grootsteden waren er hier en daar ook betogingen tegen de nieuwverkozen president-elect.
Woelige weken in Brazilië, studenten eisen massaal kwaliteitsvol onderwijs
Brazilië kende al een broeierige zomer na wekenlange protesten tegen de Olympische Spelen. Ook presidente Dilma Roussef werd op de korrel genomen en moest noodgedwongen aftreden waarna vicepresident Michel Temer het roer overnam. Diens onderwijsbeleid ligt nu hevig onder vuur. Studenten over het hele land bezetten zo’n 1.355 onderwijsinstellingen waaronder 96 universiteiten. Onder aanvoering van de amper 16-jarige studente Ana Julia Ribeiro eisen de studenten dat de overheid niet snoeit in het budget voor onderwijs en dat het systeem kwaliteitsvoller wordt.
'Scholen zijn best betaalbaar en veel jongeren zitten netjes in de les. Maar ze leren er te weinig. Veel scholieren kunnen wel lezen en schrijven, maar begrijpen totaal niet wat de woorden betekenen: functioneel analfabetisme heet dat', betoogt Ribeiro. Doorn in het oog van de studenten is ook het nieuwe ‘scholen zonder partij’-beleid dat de conservatieve Temer wil invoeren. Daarbij worden scholen en universiteiten aangemaand om geen politieke voorkeuren en stromingen meer te bespreken in de les. 'Op die manier komt er een heel leger van scholieren aan dat niet meer voor zichzelf kan denken', klinkt het bij de studenten.
De golf van onrust werd nog aangewakkerd toen de 16-jarige scholier Lucas Mota tijdens een van de demonstraties werd doodgeschoten. De politici in het land wasten hun handen daarop in onschuld tot nog groter ongenoegen van de demonstranten.
India vraagt Groot-Brittannië meer universitairen toe te laten
De Britse premier Theresa May is op handelsmissie in New Dehli, India. De ideale gelegenheid voor haar Indische ambtgenoot Narendra Modi om een verzoekje in te dienen. De voormalige Britse kolonie wil dat Groot-Brittannië de poorten van haar universiteiten wijder open zet voor Indische studenten. May counterde eerder al dat haar land reeds een soepel beleid heeft voor Indiërs en dat negen op de tien visumaanvragen worden goedgekeurd.
Volgens de Britse premier ligt dat aantal zelfs hoger dan alle visumaanvragen van de VS, Australië en China bij elkaar opgeteld. Of Modi dus nog wat extra uit de brand kan slepen, is maar de vraag.