AROUND THE GLOBE 15 APRIL TOT 1 MEI

Studenten komen op tegen repressie

De Universiteit van Amsterdam stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar, en in Iran komen studenten op voor hun geschorste medestudenten. De Universiteit van Leiden trekt naar de rechtbank om het contract van een hoogleraar te ontbinden.

Gepubliceerd

Gratis menstruatieproducten aan Amsterdamse universiteit

Op vier locaties op de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen studenten sinds april gratis menstruatieproducten vinden. De vraag naar gratis producten speelde al langer. Onder meer de Centrale Studentenraad (CSR) heeft zich hiervoor ingezet . 

De UvA plaatst de dispensers bewust buiten de toiletten, zodat ze extra zichtbaar en toegankelijk zijn. Al eerder konden studenten op de universiteit menstruatieproducten vinden aan de dispensers, maar toen kostten ze nog elk vijftien eurocent. Die kosten waren volgens de universiteit nodig omdat de automaat anders geen uitgifte kon doen.

'Het initiatief is zeker een stap in de goede richting, maar er moeten zeker nog dispensers bijkomen', reageerde CSR-voorzitter Noah Pellikaan al in Folia, het universiteitsblad. Daarnaast haalt hij aan dat ze ook beter moeten aangevuld worden, aangezien ze nu steeds leeg zouden zijn.

Studentenprotest in Iran

In de Iraanse hoofdstad Teheran weigerden studenten van de Amir Amirkabir University of Technology op 21 en 22 april naar de les te gaan. De staking is een reactie op het hardhandig optreden van de moraalpolitie eerder dat weekend: tweehonderd studenten mochten de campus niet betreden omwille van hun kledij. Zo zijn vrouwen verplicht een chador te dragen – een gewaad dat het hele lichaam behalve het gezicht bedekt – en worden mannen niet toegelaten als ze sportkledij of shirts met korte mouwen dragen.

De wet geeft politie het recht om mensen te weigeren uit bepaalde gebouwen

Studenten kondigden het protest aan via een onafhankelijke nieuwsbrief die ze op Telegram verspreidden. Ze schreven dat de universiteit door deze geheime repressie de fundamentele rechten van de studenten niet erkent en legden daarom de pennen neer uit solidariteit voor hun gebannen medestudenten.

De staking is een uitbreiding van de al enige tijd heersende onrust en protesten in Iran. De eerste protestgolf brak uit in de herfst van 2022 nadat Masha Amini stierf toen ze op een gewelddadige manier werd gearresteerd omdat ze haar hoofddoek op een verkeerde manier droeg.

Als gevolg van de aanhoudende protesten kwam er op 13 april opnieuw een repressieve wet op het dragen van een hoofddoek. Die wet is een nieuwe handhavingstechniek die ervoor zorgt dat de regels over heel het land gevolgd worden. Zo geeft ze de politie het recht om mensen te weigeren uit bepaalde gebouwen wanneer ze zich niet houden aan de kledingvoorschriften, zoals ook gebeurd is op de Teheraanse universiteit.

Professor creëert een angstcultuur

De Universiteit van Leiden wil een hoogleraar ontslaan wegens vermeend langdurig onaanvaardbaar en herhaaldelijk grensoverschrijdend gedrag. De professor zou daar samen met diens partner schuldig aan zijn, meldt de universiteit na een onderzoek.

Het machtsmisbruik en de manipulatie zouden al spelen sinds 1990

Het onderzoek werd opgericht na negentien klachten in 2023, maar specifiek zouden het machtsmisbruik en de manipulatie al spelen sinds 1990. Bij de start van het onderzoek werd de hoogleraar op non-actief gezet en werd die de toegang tot de universiteit ontzegd. 

De universiteit ging een stap verder en trok met haar onderzoek naar de rechter, die het arbeidscontract van de academicus kan ontbinden. Wanneer ontbonden mag een wetenschapper zich geen hoogleraar meer noemen en mag die ook geen promovendi meer begeleiden.

De identiteit van de professor werd voorlopig niet bekendgemaakt, evenmin aan welke faculteit het machtsmisbruik zou hebben plaatsgevonden. Hetzelfde geldt voor diens partner.

Powered by Labrador CMS