NIEUWS RWANDA

Studenten gerepatrieerd uit Rwanda

Kigali, Rwanda

Verschillende Belgische studenten werden gerepatrieerd uit Rwanda als gevolg van het marburgvirus, dat mensenlevens eist in de Rwandese hoofdstad.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet

Afgelopen week repatrieerde de KU Leuven twee geneeskundestudenten uit Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Ook andere onderwijsinstellingen haalden hun studenten terug naar België. Rwanda wordt op dit moment getroffen door een uitbraak van het dodelijke marburgvirus, verwant aan ebola. Alle studenten verkeren in goede gezondheid.

Repatriëring

Uit voorzorg werden er vorige week verschillende stagelopende studenten van de KU Leuven, de UGent en Arteveldehogeschool uit Rwanda terug naar België gevlogen. Dat gebeurde op advies van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie.

De studenten waren hoofdzakelijk actief in de zorg- en medische sector, die buitenproportioneel zwaar getroffen is door het virus. Zo ook de Leuvense studenten, die beide stage liepen in een ziekenhuis in Kigali. 

Drie andere studenten en een doctoraatsstudent van de KU Leuven zijn nog in Rwanda. 'Ze werken niet in de gezondheidssector en bevinden zich in landelijk gebied. Er is dus geen sprake van een risico', laat Nena Testelmans, persattaché van de KU Leuven, weten.

De repatriëring zelf verliep zonder problemen, vertelt Testelmans: 'De Faculteit Geneeskunde stond in nauw contact met de studenten. Omdat ze werden ingeschat als laag-risico, hebben ze hun oorspronkelijke terugvluchten kunnen omboeken en konden ze met een gewone lijnvlucht terugkeren.'

Ook de UCLL biedt een stage in Rwanda aan, aan haar studenten in de opleiding Vroedkunde. 'Er waren inderdaad een paar studenten die op het punt stonden te vertrekken naar Rwanda', zegt Kristel Van Mierlo, persverantwoordelijke bij de UCLL. 'Uiteraard is dat nu geen optie meer. Ze krijgen een ander voorstel voor een internationale ervaring.'

Marburgvirus

Het marburgvirus is gelijkaardig aan ebola en wordt van vleermuizen op mensen doorgegeven. Het komt vaker voor in Oost- en Midden-Afrika, maar dit is de eerste opgetekende uitbraak in Rwanda. Met een sterftegraad tot 88 procent is een vroege detectie en behandeling van vitaal belang.

Het grootste deel van de besmette patiënten bevindt zich in Kigali, de hoofdstad. Het platteland en andere afgelegen gebieden zijn minder tot niet getroffen. Dat gezondheidspersoneel zo sterk getroffen wordt, doet vermoeden dat er een patiënt onopgemerkt en ongewild het virus verspreidde, voor het ontdekt werd.

De FOD Buitenlandse Zaken laat in haar reisadvies naar Rwanda weten dat 'verhoogde waakzaamheid sterk wordt aanbevolen.' Ook ontmoedigt het de uitoefening van 'niet-essentiële medische activiteiten in het gebied van de epidemie'. Intussen onderneemt de Rwandese overheid met succes stappen om de uitbraak in te dammen en verdeelt het een experimenteel vaccin. De FOD Volksgezondheid 'schat het risico voor de algemene bevolking van België laag in'.

Powered by Labrador CMS