artikel> Wat doet de stad ?

Op de vlucht in Leuven

Organisaties die instaan voor de opvang en integratie van vluchtelingen krijgen dagelijks honderden vragen van mensen die de handen uit de mouwen willen steken.

Gepubliceerd

Een vluchteling komt in Leuven aan nadat zijn of haar asielprocedure afgehandeld wordt door Fedasil in Brussel. Na hun aanvraag worden ze tijdelijk opgevangen in opvangplaatsen van de federale overheid.

"Als ze asiel krijgen, krijgen ze vervolgens een verblijfsvergunning en kunnen ze hun leven in België starten. Sommigen komen terecht in een lokaal opvanginitiatief (LOI), maar de meesten bouwen zelfstandig aan hun toekomst," vertelt Dirk De Vis van Recht op migratie, een Leuvense vzw die zich bezighoudt met de vluchtelingenproblematiek.

STAND VAN ZAKEN

Leuven heeft momenteel nog geen LOI, maar daar komt binnenkort verandering in. Het Kartuizerklooster wordt vanaf november door de KU Leuven ter beschikking gesteld om vluchtelingen in onder te brengen. Tien niet-begeleide jongeren zullen er worden opgevangen in samenwerking met het OCMW Leuven en het CAW Oost-Brabant. Anderen zullen zelfstandig aan hun toekomst werken, met de hulp van het OCMW.

"In augustus 2015 werden 933 personen van buitenlandse afkomst geholpen door het OCMW" vertelt de Leuvense voorzitter Herwig Beckers. "De top vier in die groep komt uit de conflictgebieden Irak, Syrië, Somalië en Afghanistan, samen goed voor 283 personen. Die groep zal binnenkort wellicht nog toenemen.

Momenteel worden er 1.694 huishoudens geholpen. Daarvan zijn er 789 van buitenlandse afkomst en deze komen uit 90 verschillende landen. In totaal gaat het om 1.749 personen.


WAT KAN JIJ DOEN?

Ook lokaal zijn er vrijwilligers nodig. Caritas wil in Leuven vrijwilligers inzetten om vluchtelingen te helpen bij hun integratie. "Nieuwkomers zitten met veel kleine, maar ook met grote vragen," vertelt Thijs Smeyers van Caritas. "Bij kleine, praktische of administratieve zaken is een Leuvenaar vaak de beste hulp," vertelt Smeyers. Het concept lijkt een beetje op het Buddy Programvoor internationale studenten.

Daarnaast worden er ook vrijwilligers gezocht voor opvangcentra. Caritas heeft er nu geen in Leuven, maar wel elders in het land. Er wordt binnenkort een infoavond voor vrijwilligers in Leuven georganiseerd.

Ook het LOI in het Kartuizerklooster zal beroep doen op de inzet van vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanbieden via

vluchtelingen@leuven.be(link stuurt een e-mail)

of bellen naar 016/ 24 80 11.

Powered by Labrador CMS