interview> Op Erasmus in ... België??
My Foreign Affair: Leuven vs. Luik
Wie denkt aan Erasmus denkt aan een semester zonnebaden op een bestemming zo ver mogelijk van huis. Sommige studenten kiezen echter voor een uitwisseling binnen België. Waarom? Dat lees je zo!
Remco Massa en Nadia Boussalaâ kozen beiden voor een uitwisselingssemester binnen België, een Erasmus Belgica zoals dat heet. Remco trok naar het charmante Liège en Nadia kwam van Louvain-la-Neuve naar hier. Daar hadden ze elk zo hun eigen redenen voor. Toch bleek zo'n uitwisseling binnen België allesbehalve saai. Erasmus Belgica: not the real deal? You got it wrong!
Wat zijn de voordelen van een Erasmus in je eigen land?
In het algemeen kost het minder om op Erasmus te gaan in eigen land. Mijn kot in Luik kostte rond de 290€ per maand, wat relatief goedkoop is. Je hebt ook nooit problemen met telefoonabonnementen of bankrekeningen en dergelijke. Daarnaast is het een manier om een Belgische stad in de diepte te ontdekken. Luik is de 4de grootste stad van België maar heeft een beetje een slechte reputatie. Ik weet niet of ik Luik zou hebben leren kennen zonder er op Erasmus te gaan. Een laatste overduidelijk voordeel is natuurlijk het bijschaven van de andere landstaal.
…en de nadelen?
Goh… Volgens mij was het grootste nadeel dat Luik op 20 minuutjes van mijn thuis ligt, in Tongeren. Hierdoor ging ik nog steeds in het weekend naar huis om mijn was te doen, wat niet echt "erasmusachtig" is.
Welke impressie heeft Luik op je nagelaten?
Luik heeft me echt verrast. Ik was er als kind al vaak geweest maar toen leek het vooral een grauwe en vuile stad, ook omdat het altijd regende als ik er was. Nu zie ik Luik als een prachtige stad die oud en nieuw combineert. Aan Montagne de Bueren waan je je in de middeleeuwen, terwijl je op 5 minuten wandelafstand bent van de uitgaansbuurt.
Was het wat je ervan verwacht had?
Ja, toch wel. Het enige minpunt is wel dat ik voornamelijk omging met andere erasmusstudenten, en in mindere mate met de Luikse studenten. Al leek de ervaring hierdoor wel meer op een echte Erasmus.
Had je het moeilijk om je aan te passen?
Dat viel goed mee. Als je al eens in Brussel geweest bent, is Luik geen schokkende ervaring. Ze praten iets trager Frans dan gemiddeld, wat zeker aangenaam is voor een Limburger die zijn Frans wilt bijschaven (lacht). Het irritante aan Luik is het openbaar vervoer. Een aantal faculteiten (waaronder de mijne) liggen op een aantal kilometer van het stadscentrum, waardoor je 's ochtends en 's avonds minstens een halfuur op een overvolle bus moet zitten. Een les skippen om een pintje te gaan drinken wordt dan nog aanlokkelijker.
Uitgaan in Luik valt te vergelijken met de Oude markt van Leuven op steroïden en overgeefsel
Remco Massa
Wat doen Franstalige studenten anders dan de Vlaamse?
De feestjes zijn letterlijk vuiler. Af en toe zie je Franstalige studenten met rubberen botten om te vermijden dat hun schoenen vol met modder komen te hangen.
Uitgaan in Luik, is dat een aanrader?
Vast en zeker. Er zijn gezellige terrasjes en veel optredens van live-bands. Verder heb je ook een ondergrondse nachtclub, de Cadran, waar bekende house en techno dj's komen draaien. Daarnaast is er Le Carré, een wijkje in het centrum van de stad, waar superveel bars en café's zijn. Het valt te vergelijken met de Oude Markt van Leuven op steroïden en overgeefsel.
Wat met de universiteit? Op welke manier verschilt het onderwijs van het onze?
De lessen waren veel interactiever en vonden plaats in kleinere groepjes dan in Leuven. In Leuven ben ik gewend om les te hebben met honderden andere studenten en is het meer eenrichtingsverkeer: de prof spreekt, wij schrijven. In Luik zat ik vaak met 10 à 15 andere studenten in een klein zaaltje en er was veel interactie tussen student en prof. De meeste proffen die ik had waren eveneens advocaat-generaal bij het Hof van Justitie of het Hof van Cassatie dus qua niveau zat het echt wel goed. Al haalde ik in Luik wel betere punten dan in Leuven.
Is je Frans verbeterd?
Ja. Al is er nog altijd een verschil tussen verstaan en spreken. Als je verschillende Franstalige juridische handboeken moet blokken schaaf je je Frans echt wel bij, maar om vlot Frans te spreken val ik toch soms nog over bepaalde woorden of zinsconstructies. Een glas bier helpt daar meestal wel bij, al is dat niet aangeraden bij een mondeling examen..
Wat zijn de voordelen van een Erasmus in eigen land?
Een Erasmus in je eigen land heeft veel voordelen. Ik was dichtbij mijn familie en vrienden. Daarbij kon ik mijn sport blijven beoefenen op een hoog niveau, wat erg belangrijk voor me was. De manier van lesgeven is bovendien min of meer hetzelfde én de unief in Leuven heeft een erg goede reputatie
…en de nadelen?
Om eerlijk te zijn, zijn er maar heel weinig nadelen hoor. Ze zijn echt verwaarloosbaar tegenover de prachtige ervaring die ik had. Maar als ik dan toch iets zou moeten opnoemen, dan zou ik zeggen dat zo dicht bij Wallonië wonen mij misschien een beetje beeft tegengehouden in mijn leerproces, omdat ik zo gemakkelijk Frans kon spreken met mijn vrienden.
Vlaamse studenten eten super vroeg!
Nadia Boussalaâ
Welke indruk heeft Leuven op je nagelaten?
Leuven is eigenlijk een heel mooie stad en ik voelde me er ook goed. Je kan er shoppen, er zijn veel bezienswaardigheden en mooie monumenten. De locals zijn ook best vriendelijk en hielpen me altijd als ik verdwaald was (lacht). En ik had het geluk de stad te mogen bezoeken tijdens de wintermaanden, waneer alle kerstdecoratie ophing. Dat was ook de moeite!
Wat doen Vlaamse studenten anders dan de Waalse?
Vlaamse studenten eten super vroeg! En ze werken harder en zijn iets meer gesloten. Gelukkig had ik een fijne groep met een open mind die me echt heeft geholpen. Daar ben ik heel dankbaar voor!
Wat met het Leuvens nachtleven? Kon je hier je gading vinden?
Ik ben niet echt een party girl omdat ik vaak naar huis ging om te trainen. Maar over het algemeen hing er een goede sfeer, dat wel.
Als je je Erasmuservaring nog een keertje kon overdoen, wat zou je dan anders aanpakken?
Over het algemeen is mijn Nederlands er erg op vooruitgegaan. Toch was ik graag nog aantal maanden langer gebleven om mijn taalvaardigheid nog meer te verbeteren. Helaas was dat niet mogelijk.