artikel> Exotische restaurants in Leuven lang niet altijd even authentiek

Kebab met frietjes

Het is donderdagavond. De altijd hongerige Leuvense student kan kiezen uit een enorme variatie aan exotische horeca. De vraag blijft hoe authentiek deze exotische keukens eigenlijk zijn.

Gepubliceerd

Of men nu zin heeft in een culinair uitstapje naar het verre Oosten of eerder zijn gading vindt in de mediterrane keuken, in Leuven ligt het allemaal voor het grijpen. Of de student dan ook echt kennismaakt met de traditionele keuken staat ter discussie.

“De Japanse keuken hier is absoluut niet authentiek!”, antwoordt Yuko, een studente uit Japan. “Volgens mij is er geen enkel Japans restaurant in Leuven dat echt traditioneel kookt. De verschillen zijn enorm. Hier doen ze bijvoorbeeld avocado in de sushi, waar haal je het? Er wordt vooral aangepast aan de Belgische klant,” zegt ze, maar echt erg vindt ze dat niet. “Volgens mij is het overal zo, in Japan gebeurt het namelijk ook. Zo kan onze pizza allesbehalve Italiaans genoemd worden.”

“Vaak gebruikt men onze cultuur en verkoopt men ons voedsel veel te duur”

Giorgia, Italiaanse uitwisselingsstudente

Volgens Giorgia, een studente uit Italië, is het wel een probleem: “Vaak gebruikt men onze cultuur en verkoopt men ons voedsel veel te duur, terwijl het niet eens echt "ons" voedsel is. En dan heb ik het nog niet eens over de authentieke producten: echte Italiaanse ham en kaas. Gewoon de manier waarop er hier gekookt wordt is al volledig out of touch met de traditionele manier.”

Ze gaat verder: “Italiaans eten wordt hier veel minder gezond bereid. Bovendien eet ik hier bijna nooit pasta of rijst, aangezien ik glutenintolerant ben en het heel moeilijk is om glutenvrije keukens te vinden. In Milaan, waar ik woon, is er veel meer aandacht voor eten op een goede manier, vooral sinds de wereldtentoonstelling, die helemaal in het teken daarvan stond.”

Ze kent echter ook enkele restaurants die wel traditioneler koken. Zo noemt ze bijvoorbeeld La Divina Commedia in de Tiensestraat. “De kok is zelf een Italiaan. Dat maakt al een groot verschil.” Met Pronto, waar wij zijn langs geweest, is ze niet bekend.

Interessante fusie

“Wij proberen onze maaltijden altijd zo authentiek mogelijk te houden,” zegt de uitbaatster van het Italiaans restaurant Pronto in de Muntstraat. “Zo gebruikt men hier in België enorm veel room, terwijl dat in Italië totaal niet de gewoonte is. Wij gebruiken in plaats daarvan zo veel mogelijk olijfolie. Dat is ook gezonder.”

“Als de kok echt is, wordt het voedsel dat ook”

Uitbaatster pizzeria Pronto

Dat veel andere restaurants het op de omgekeerde manier aanpakken, lijkt haar niet te storen: “Een fusie kan ook interessant zijn: ingrediënten van hier, zoals witloof, op pizza’s verwerken. Maar hier doen we dat niet. Het hangt bovendien sterk af van de kok. Als de kok echt is, wordt het voedsel dat ook.”

Maar zelfs bij Pronto sluipen er niet-authentieke elementen in het koken. “Wij krijgen veel Italiaanse studenten over de vloer en sommige dingen vinden zij wel vreemd, zoals vlees bij pasta of cappuccino na het eten. Dat doen we dan weer wel. Maar ik denk niet dat ze dat erg vinden. De meesten zijn al lang blij als ze hier hun sterke Italiaanse koffie vinden, en niet die waterige Belgische koffie (lacht).”

Frietfans

Mus Tansun is uitbater van Ali Baba, de bekende kebabzaak op de Oude Markt. Hij gaat net omgekeerd te werk in zijn kebabzaak met een frituur: “Dat zie je in Turkije nooit, kebab met frietjes. Zowat alles hier is aangepast aan de Belgische manier. Het kebabvlees houden we wel authentiek.”

Tansun vindt dit geen probleem: “Het is al jaren overal zo, de Belgische klant is het gewoon. Veel kebabzaken combineren het met pizza, wij met frietjes.” Volgens Tansun vindt ook de Turkse klant dit positief: “Iedereen houdt toch van frietjes!”

Powered by Labrador CMS