artikel> Week van 3 - 9 Oktober

Internationaal Kort

Duitsland worstelt met problemen op de kotenmarkt, terwijl de NYU een gerenommeerde professor ontslaat na klachten van studenten.

Gepubliceerd

Financiële druk duwt kansarme studenten uit het hoger onderwijs

Een analyse van MillionPlus, een associatie van instellingen voor hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk, legt de impact van de toenemende levensduurte voor studenten bloot. Ze stellen vast dat de financiële crisis bijna 300.000 studenten in het hoger onderwijs bedreigt en hen dwingt te stoppen met hun studies. Voornamelijk oudere studenten, studenten met een migratieachtergrond en pioniersstudenten zijn bijzonder kwetsbaar.

Tegelijkertijd proberen veel universiteiten hun studenten te ondersteunen met financiële projecten. Zo geeft de University of Bolton korting op reizen met het openbaar vervoer, en deelt de University of the West of Scotland gratis ontbijtpakketten uit. In veel gevallen komen studenten uit kwetsbare groepen niet in aanmerking voor de financiële maatregelen die de overheid uitdraagt.

Professor wordt laan uitgestuurd door studenten

In het voorjaar van 2022 tekenden 82 studenten van de universiteit van New York (NYU) een petitie tegen dokter Maitland Jones jr., een gerenommeerde professor. Hij kreeg van hen te horen dat zijn lessen over organische chemie te moeilijk waren, en dat hij de lat te hoog legde tijdens zijn evaluatie.

Het vak is een belangrijke schakel in het medische onderwijsprogramma, maar vormde nu een barrière voor veel kandidaat-artsen.De petitie werd de aanleiding voor een debat dat bij aanvang van het huidige semester uiteindelijk resulteerde in het ontslag van Jones. Hij klaagt in zijn verdediging over het afnemende vermogen van studenten om probleemoplossend te denken aan.

Studentenhuisvesting ook in Duitsland onder druk

Deutsches Studentenwerk (DSW) waarschuwt al sinds midden september voor een grote toename van de vraag naar studentenhuisvesting. Bij 11 van hun 57 vestigingen liep de wachtlijst ondertussen op tot 35.000 studenten. Die schrijnende aantallen leggen de grote structurele tekorten bloot in het Duitse hoger onderwijssysteem.

Op het moment dat studenten na vier semesters van coronaonderwijs opnieuw het klaslokaal opzoeken, wordt de situatie pijnlijk duidelijk. De Duitse overheid probeert met een combinatie van beurzen en leningen de gaten te dichten, maar slaagt er niet in om de problemen structureel op te lossen.

De toegenomen huurprijzen dwingen studenten van een lagere sociaaleconomische afkomst uit het onderwijs en duwt de nood voor overheidshervormingen naar de voorgrond.

Jongeren veroordeeld onder nieuwe veiligheidswet Hong Kong

In 2020 keurde China haar vernieuwde nationale veiligheidswet goed. Dat was een poging om de anti-overheidsprotesten in de speciale bestuurlijke regio van Hong Kong in te dijken. De wetgeving werd nu voor het eerst gebruikt om jongeren te detineren. De vijf jongeren, tussen de 16 en 19 jaar, riepen volgens het gerecht op tot een 'bloedige revolutie' met als doel de Chinese overheid in de regio omver te werpen.

Omwille van hun leeftijd werden ze in een jongereninstelling geplaatst en werd hun straf afgetopt tot een maximum van drie jaar. In het verleden werden in totaal 110 mensen gearresteerd en veroordeeld in het kader van deze onpopulaire wetgeving. In vrijwel alle gevallen betroffen de arrestaties activisten, oppositieleiders en demonstranten.

Powered by Labrador CMS