nieuws> Week 14 - 27 februari
Internationaal kort
Voormalig decaan aan de KU Leuven Karen Maex treedt af als rector van de Universiteit van Amsterdam en drie voormalige studentes spannen een rechtszaak aan tegen Harvard University.
Karen Maex verlaat Universiteit van Amsterdam
Na een termijn van zes jaar als rector magnificus verlaat Karen Maex de Universiteit van Amsterdam (UvA). Haar tweede termijn als rector loopt nog tot 2024, maar ze legt haar taken al neer op 15 juli 2022. De Raad van Toezicht buigt zich binnenkort over de aanstelling van Maex' opvolger.
Maex begon haar carrière aan de KU Leuven, waar ze de tweede vrouwelijke vicerector in de geschiedenis van de universiteit werd. In 2013 verloor ze de rectorverkiezingen met amper 26 stemmen van Rik Torfs. Daarna benoemde de UvA haar in oktober 2013 tot decaan van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. In 2016 werd ze er rector.
Tijdens haar periode als rector magnificus drukte Maex haar eigen stempel op de UvA. Interuniversitaire samenwerkingen zoals de League of European Research Universities (LERU) zijn belangrijk voor haar. Ze zette ook de groeiende internationalisering aan de UvA op de agenda.
Haar familie bleef steeds in Leuven wonen. Nu vindt Maex het 'tijd om naar huis te gaan', zo zegt ze bij Folia, het universiteitsblad van de UvA.
Rechtszaak voor grensoverschrijdend gedrag aan Harvard
Drie ex-studentes van de Universiteit van Harvard spannen een proces aan tegen hun voormalige universiteit. Volgens Lilia Kilburn, Margaret Czerwienski en Amulya Mandava doet Harvard te weinig om het wangedrag van Dr. Comaroff te bestraffen. Twee weken geleden nog protesteerden honderden Harvard-studenten tegen de passiviteit van de universiteit.
In een getuigenis in The New York Times vertelt Kilburn dat Comaroff jarenlang studenten seksueel intimideerde. Nochtans tikte Harvard Comaroff al op de vingers voor 'verbaal gedrag dat in strijd was met het beleid inzake seksuele intimidatie en professioneel gedrag', aldus The New York Times. Voor het ongewenst seksueel contact kreeg hij echter geen vermaning. De opmerkingen en het seksueel wangedrag waarmee Kilburn te maken kreeg, zijn een van de kernpunten van het proces.