AROUND THE GLOBE 12 DEC TOT 19 FEB

Hongkong ziet alweer vicerector vertrekken

In Zweden wordt de schade opgemeten na het verlies van belangrijk onderzoeksmateriaal, in Tjaad voeren studenten actie voor een betere behandeling en in Hongkong stapt een vicerector op onder druk van Peking.

Gepubliceerd

Miljoenen aan wetenschappelijk onderzoeksmateriaal verloren aan Zweedse topuniversiteit

Het Zweedse Karolinska Institutet, de thuisbasis van het orgaan dat jaarlijks de Nobelprijs voor Geneeskunde uitreikt, beleefde tijdens de feestdagen een ware nachtmerrie. Door een storing in een koelinstallatie ging een hoop onderzoeksmateriaal verloren. Een aanzienlijk deel bestond uit stalen afkomstig van leukemiepatiënten, die gedurende de afgelopen dertig jaar verzameld waren en gebruikt zouden worden voor verdere onderzoeksdoeleinden met betrekking tot de ziekte.

De storing trad enkele dagen voor Kerstmis op, toen de toevoer van vloeibaar stikstof naar de gespecialiseerde koeltanks haperde. Die kunnen een tijd zonder, maar vanwege de feestdagen merkte niemand het defect op tijd op. Matti Sälberg, decaan van de campus waar het drama zich afspeelde, schat de totale waarde van het verloren materiaal 'in de miljoenen'.

Ondertussen heeft de universiteit een intern onderzoek gestart. Hoewel er geen sprake lijkt van kwaad opzet, werd ook de politie op de hoogte gebracht.

Tjaadse studenten staken tegen universiteitsbestuur

Begin februari werd de universiteit van N’Djamena in het Centraal-Afrikaanse Tsjaad platgelegd door een staking. De studenten waren misnoegd over de schorsing van 32 medestudenten die zich volgens het universiteitsbestuur misdragen zouden hebben. 

De recente gebeurtenissen kaderen in een lang aanslepend conflict tussen het universiteitsbestuur en de studenten

Een rechtbank had eerder al geoordeeld dat de schorsingsprocedure niet correct verlopen was en dat de maatregel opgeheven moest worden, maar de universiteit gaf daar geen gehoor aan. Vervolgens wierpen ook een aantal dagen van vreedzaam protest geen vruchten af. Volgens studentenvertegenwoordigers greep de politie daarbij zelfs hardhandig in. 

Daarop werd uiteindelijk de staking uitgeroepen. In een ultimatum gericht aan het universiteitsbestuur eisten de stakers niet alleen de re-integratie van de geschorste studenten, maar ook meer respect voor studentenrechten.

De recente gebeurtenissen kaderen in een lang aanslepend conflict tussen het universiteitsbestuur en de studenten. De afgelopen jaren werd er ook al actie gevoerd tegen onder meer de slechte leeromstandigheden en gebrekkige infrastructuur.

Vicerector van Hongkongse universiteit stapt op

Rocky Tuan, vicerector van de Chinese universiteit van Hongkong (CUHK), heeft bekendgemaakt dat hij in januari 2025 zijn functie zal neerleggen. Dat besluit komt niet als een verrassing, gezien het politieke klimaat van de voorbije jaren in de stad.

Tuan werd vicerector in 2018 en zou na een herverkiezing in 2022 aanblijven tot 2026. Zijn pro-democratische sympathieën stak hij nooit onder stoelen of banken. Zo steunde hij de studenten van zijn universiteit die tijdens de massale protesten van 2019 op straat kwamen tegen de zogenaamde veiligheidswet. Die laat meer inmenging van het Chinese regime toe en legt het recht op vrije meningsuiting aan banden.

Bijgevolg stond de academicus al lang onder druk

Ook ondertekende hij in juli vorig jaar een petitie tegen een opgelegde hervorming van het universiteitsbestuur. Naar eigen zeggen deed hij dat uit vrees voor de academische vrijheid en het autonoom functioneren van CUHK. Bijgevolg stond de academicus al lang onder druk vanuit pro-Chinese hoek. Daarin is hij niet de enige. Maar liefst vier vicerectoren van de zeven openbare universiteiten in Hongkong gooiden recent de handdoek in de ring. Wie Tuans opvolger zal worden is nog niet bekend.

Powered by Labrador CMS