INTERNATIONAAL KORT 24/11 - 07/12
Hongaren protesteren tegen opdoeken ministerie van Onderwijs
Congo-Kinshasa voert verplichte militaire lessen in, terwijl in Kameroen honderden nieuwe docenten worden aangeworven. In Hongarije wordt het onderwijsbeleid door bijna alle actoren in vraag gesteld.
Hongaarse leerkrachten roepen op tot hervormingen
De afgelopen maanden kwamen leerkrachten, ouders en studenten in Hongarije op straat om te demonstreren tegen het onderwijsbeleid van de regering Orbàn. Lerarenvakbonden droegen een petitie voor met daarin de eis om het beleid grondig te hervormen.
De voornaamste klacht was gericht tegen de opdoeking van het Hongaarse ministerie van Onderwijs, waardoor het onderwijsbeleid voortaan wordt uitgetekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder impuls van de petitie kwamen vanaf 26 november duizenden demonstranten op straat.
Naast een onafhankelijk ministerie voor Onderwijs, werd er opgeroepen tot meer onderwijsvrijheid en loonsverhogingen. President Orbàn stelt niet te kunnen toegeven aan de eisen rond loonsverhogingen, zolang de Europese Unie belangrijke Hongaarse subsidies blijft blokkeren.
Kameroense universiteiten zoeken docenten
De overheid in Kameroen is begonnen met de aanwerving van meer dan 500 onderwijzers voor een handvol staatsuniversiteiten. Die onderwijzers moeten dit academiejaar, dat al sinds oktober loopt, nog aan de slag.
De maatregel is onderdeel van de verkiezingsbelofte die president Paul Biya in 2018 maakte. Daarin werd de aanwerving van meer dan 2000 nieuwe academici in de publieke sector beloofd. Tussen 2018 en 2021 werden door de Kameroense regering zo al 1700 posities ingevuld.
De universiteiten ontvangen de nieuwe maatregel met open armen. Ze ondervinden al langer structurele problemen door de sterk toenemende studentenpopulatie, en ze beschikken over onvoldoende eigen middelen. Er is hoop dat dit een opstap is voor toekomstige staatsinvesteringen in onderwijsinfrastructuur.
Studenten verplicht tot militair onderricht in Congo-Kinshasa
Vanaf volgend academiejaar worden eerstejaarsstudenten aan alle universiteiten in de democratische republiek Congo verplicht tot militaire lessen. Dat academiejaar start al in januari. De overheid hoopt studenten zo vaardigheden bij te brengen die ingezet kunnen worden bij de verdediging van de Congolese landsgrenzen en het huidige beleid.
In de republiek woedt al dertig jaar een hevige machtsstrijd, mede ingegeven door de natuurlijke rijkdommen in de bodem van het land. Daarnaast ligt het land ook op het kruispunt van conflicten in naburige landen en huisvest het gewapende groeperingen uit Uganda en Rwanda.
De meningen van studenten zijn verdeeld. Sommigen vinden de lessen onnodig in een academische context, anderen vinden dat ze te laat komen.
Financiële problemen brengen studenten in India tot opstand
Studenten uit de South Asian University (SAU) protesteren al bijna 50 dagen voor meer studietoelagen, beurzen en tijd om hun doctoraten af te werken. Sinds de covid-19-maatregelen werden de studietoelagen verlaagd, en zijn de voorwaarden ervoor verstrengd. Studenten in India lijden ondertussen hard onder de rijzende inflatie en de bijhorende financiële problemen.
De demonstraties escaleerden in de afgelopen maand nadat de politie werd betrokken en er twee studenten werden gearresteerd. Ondertussen werd hen de toegang tot de universiteit verboden en werden ze geschrapt uit het studentenbestand. Na de verwijdering van de studenten gingen meer dan 80 demonstranten over tot een hongerstaking.
In de hoop hun zaak kracht bij te zetten, vroegen de studenten steun bij andere Aziatische studenten en universiteiten. De faculteiten van de SAU zelf reageren met gemengde gevoelens op de protesten. In de rest van het land kunnen de studenten over het algemeen wel op steun rekenen.