artikel> Vooral mentale afwezigheid legt druk op relaties

Erasmus meets Temptation Island

Het populaire realityprogramma "Temptation Island" wordt graag weggezet als de zwaarste relatietest. Onder studenten lijkt de Erasmuservaring een gewaagde tegenhanger.

“Ik zou normaal samen met mijn vriend op Erasmus gaan naar dezelfde bestemming. Doordat hij ziek werd tijdens de examenperiode, moest hij annuleren,” vertelt Carmen. “Op Erasmus was het moeilijk om contact te houden. Na twee maanden zijn we uit elkaar gegaan via Skype,” gaat ze verder.

Een klassiek verhaal onder studenten en volgens relatietherapeut Rika Ponnet is daar een logische verklaring voor. “Relaties moeten gevoed worden. Als momenten van betekenis ontbreken, valt de relatie weg. Als je 30 bent en je hebt kinderen is die basis sterker,” licht ze toe. “Maar als je nog maar een paar maanden samen bent en de basis bestaat vooral uit fysieke aantrekking, kan het snel fout lopen.”

Voor Ponnet is het niet zozeer het ontbreken van fysieke maar wel mentale intimiteit die schadelijk is voor je relatie: “Als de mens niet een paar maand zonder seks zou kunnen, zouden veel mensen sterven. Wanneer je het contact verliest, ontstaat er een vervreemding. Mensen merken dan al snel dat het op is.”

Carmen herkent zich in die verklaring: “Op Erasmus was het druk met nieuwe vrienden maken en nieuwe plekken ontdekken. Ik vond niet de tijd om te skypen. Voor mij was alles nieuw en voor hem veranderde er niets. We hadden elkaar niet meer zoveel te vertellen.”

"Voor mij was alles nieuw en voor hem veranderde er niets. We hadden elkaar niet meer zoveel te vertellen."

Carmen


Erasmusmythes

Anders is het verhaal van de Poolse filosofiestudent Biagio. “Ik zie voortdurend dat internationale studenten hun relatie stop zetten. Ikben intussen al drie jaar samen met mijn vriendin,” legt hij trots uit. “Er zijn nadelen van elkaarniet te zien, maar er zijn ook voordelen. Door in het buitenland te studeren, verbreed je je horizon. Dat moet je elkaar gunnen.”

Biagio ziet er tevreden uit: “Je moet vertrouwen hebben. Zijheeft een speciale plaats in mijn hart. Ik heb het afgelopen academiejaar al mensenontmoet. Je vervangt niet zomaar iemand, zeker als je al zo lang samen bent.Het is een kwestie van daarin een keuze te maken.”

Biagio is bovendien van plan niet onmiddellijk terug tekeren naar Polen: “Hier in België is mijn studie interessanter dan in Polen.Als die kansen er zijn, moet je niet laten tegenhouden door je relatie.”

Dat vindt ook Laura uit Ierland, die voor leerkracht studeert.Ze is nog maar net in België: “Het waseen once-in-a-lifetime-opportunity.” Toch was het geen eenvoudige beslissing:“We hebben lang gedacht om onze relatie te stoppen. Het kwam steeds dichter enuiteindelijk zijn we samen gebleven. Volgende week komt hij al langs. Onzerelatie is opnieuw zoals in het begin: alles is veel spannender.”

Laura blijft maar vijf maanden in België, al was langer nietnodig: “Een jaar is te lang, ik mis hem nu al zo hard.” Al feest Laura graag envoelt ze dat ze de Erasmuservaring niet altijd ten volle kan beleven: “Soms zieje jongens de grens oversteken en dan moet je je gedrag aanpassen. Ik vind hetniet leuk dat je dan niet gewoon jezelf kan zijn.”

Carmen relativeert de mythe van de Erasmuservaring: “Ik denkdat dat wat overdreven wordt. Er is natuurlijk altijd een deel van deErasmusstudenten dat vooral wil feesten, maar dat is bij de Vlaamse studentenook zo.”

Ten huwelijk

Ponnet vindt de vergelijking van Erasmus met TemptationIsland wat overdreven, al ziet ze wel enige punten van gelijkenis: “Er is eensoort van vakantiegevoel. Je bent weg van huis en voor de eerste keer totaalvrij, omdat je niet elke week naar huis moet. Je hoeft met niemand rekening tehouden.”

Een heuse relatietest, al waarschuwt Ponnet dat Erasmusoverleven niet betekent dat je broodje gebakken is: “Het hangt ervan af hoevaak je elkaar hebt kunnen bezoeken en wat je zoal meemaakt. Niet elke Erasmuservaringis even fantastisch. Op je weg komen nog wel andere uitdagingen.”

Toch kan het soms wel lukken. Carmen vertelt: “Een van mijnErasmusvrienden vond het moeilijk om de relatie te onderhouden, maar toen hijterug was heeft hij haar ten huwelijk gevraagd. Ze zijn nu getrouwd. Met dejuiste persoon was het voor mij denk ik ook gelukt.”

"Als de mens niet een paar maand zonder seks zou kunnen, zouden veel mensen sterven"

Rika Ponnet, Relatietherapeut

Powered by Labrador CMS