analyse> Acht Europese universiteiten starten een nieuwe bachelor European Studies
Eindsprint voor de eerste joint-bachelor
Volgend academiejaar wil KU Leuven een bachelor European Studies starten. Een uniek samenwerkingsverband van acht Europese universiteiten, maar dubbel zo duur voor studenten.
'Er bestaan al veel internationale samenwerkingen, zoals Erasmus, masters en PhD’s, maar voor bachelors ontbreekt zoiets', zegt professor Kolja Raube. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe bachelor European Studies (BAES). Die multidisciplinaire opleiding zou in het academiejaar 2022-2023 starten aan onder meer de KU Leuven.
De BAES is opgebouwd uit een gemeenschappelijk deel en een specialisatie. Eerst wordt Europa multidisciplinair benaderd, zoals in de bestaande master European Studies aan de KU Leuven. Tijdens de specialisatie kunnen studenten kiezen tussen zeven disciplines. Raube benadrukt dat studenten hun specialisatie afwerken aan een partneruniversiteit.
'Studenten kunnen de BAES volgend academiejaar starten in Krakau, Bologna, Madrid en Leuven'
Kolja Raube, professor European Studies, KU Leuven
De BAES biedt studenten de mogelijkheid om hun grenzen te verleggen. 'Het is de bedoeling om studenten te laten kennismaken met de vele facetten van verschillende universiteiten: niet alleen van de docenten, maar ook van het studentenleven.' Raube verwacht dat studenten een internationaal netwerk gaan uitbouwen.
Opvallend: studenten zullen voor de nieuwe bachelor maar liefst 2000 euro aan inschrijvingsgeld moeten ophoesten. Daarmee wordt de BAES de eerste academische bachelor in Vlaanderen die meer kost dan gewone diplomacontracten.
Una Europa
Een interuniversitaire opleiding kan maar tot stand komen als de communicatie tussen de universiteiten op punt staat. Met dat doel werd in 2018 Una Europa opgericht, een alliantie tussen acht gelijkgezinde universiteiten. De alliantie streeft ernaar om de eerste joint-bachelors in Europa op te starten.
De BAES dient daarbij als pilootproject. Als dat een succes blijkt, zullen meerdere joint-bachelors starten in de daaropvolgende academiejaren. Andere bachelors focussen op duurzaamheid, artificiële intelligentie en cultureel erfgoed.
'We werken met acht verschillende nationale wetgevingen, dat maakt het ongelooflijk gecompliceerd'
Jan Wouters, voorzitter Una Europa Self-Steering Committee for European Studies
'Studenten kunnen de BAES volgend academiejaar starten in Krakau, Bologna, Madrid en Leuven', zegt Raube. Er zijn voorlopig twee soorten universiteiten binnen Una Europa: degree-awarding universities en mobility partners. De bedoeling is wel dat de acht universiteiten diploma’s gaan uitreiken. Er moeten echter nog een aantal obstakels weggewerkt worden om dat mogelijk te maken.
De student moet dokken
De goedkeuring van de opleiding in andere EU-landen verloopt ook niet altijd even vlot. Dat valt volgens professor Jan Wouters, voorzitter van het Una Europa Self-Steering Committee for European Studies, te verklaren door de vele wetgevingen rond onderwijs: 'We werken met acht verschillende nationale wetgevingen, dat maakt het ongelooflijk gecompliceerd.' Raube vult aan: 'Er is wel altijd het gemeenschappelijk doel om de eerste joint-bachelor in Europese Studies te starten.'
Een tweede probleem is het inschrijvingsgeld, dat nu is vastgelegd op 2000 euro voor Europese studenten. 'Het is misschien meer geld dan een andere opleiding aan de KU Leuven, maar we bieden dan ook een speciaal programma aan', verdedigt Raube het hogere inschrijvingsgeld.
Dubbel zo duur in Vlaanderen, maar goedkoop als je de vergelijking maakt met de University of Edinburgh waar je als internationale student voor sommige opleidingen meer dan 30.000 pond moet ophoesten. Overigens vallen met de joint-bachelor een aantal Vlaamse voorwaarden weg.
Zo moet de opleiding niet aangeboden worden in het Nederlands en mogen de universiteiten zelf hun toelatingsvoorwaarden bepalen. De Vlaamse overheid legt daarenboven het inschrijvingsgeld niet vast, dat doen de onderwijsinstellingen zelf. De 2000 euro is dus een gulden middenweg in het Europese plaatje.
Inschrijven voor de nieuwe bachelor is momenteel nog niet mogelijk. De bachelor European Studies moet eerst nog goedgekeurd worden in Vlaanderen. De procedure daarvoor loopt momenteel nog bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), dat de opleiding tegen het licht houdt. 'We hebben een positief gevoel en verwachten dat we enkel nog moeten finetunen', besluit Raube.