artikel> Amnesty voert actie voor gevangen activiste Amaya Eva Coppens
Belgische studente symbool voor repressie in Nicaragua
Amaya Eva Coppens (23) zit al een maand gevangen in Nicaragua. Met een nieuwe poging om haar vrij te krijgen stelt Amnesty International de mensenrechtensituatie in het land aan de kaak.
Op maandag 8 oktober trekt Amnesty International naar de Nicaraguaanse ambassade in Brussel om de vrijlating te eisen van Amaya Eva Coppens. De Belgisch-Nicaraguaanse studente zit inmiddels al een maand vast in Nicaragua omwille van haar rol bij de protesten tegen de regering van de autoritaire president Daniel Ortega. Die wordt door verschillende protestbewegingen beschuldigd van corruptie en zelfverrijking. ‘Als Coppens opgepakt is omdat ze haar vrijheid van meningsuiting beoefende, kan dat natuurlijk niet’, verduidelijkt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
Vooral het gebrek aan een duidelijke aanklacht bij de arrestatie, noemt Amnesty International problematisch. Sinds haar arrestatie werd Coppens in de Nicaraguaanse staatsgeleide media onder meer beschuldigd van ‘terrorisme’, ‘brandstichting’, ‘aanvallen’ en ‘illegaal wapenbezit’. Ondertussen zijn de aanklachten ook officieel geformuleerd, maar de familie doet deze af als 'verzonnen'. De Graeve benadrukt dat dezelfde redenen terugkomen bij alle protestanten die in het land opgepakt worden.
‘Elk geval waarbij iemand zijn mening niet kan uiten op een vreedzame manier is er één te veel’
Wies De Graeve
Amnesty International wil met de actie dan ook de bredere mensenrechtensituatie in het land aan de kaak stellen. ‘We willen het symbool van solidariteit met Amaya en haar familie aangrijpen om de aandacht te vestigen op Nicaragua en de repressie die daar momenteel gaande is tegen de regeringsprotesten’, aldus De Graeve. Ze vragen de vrijlating van alle protestanten die zonder aanhoudingsbevel of duidelijk onderzoek vast zitten. ‘Elk geval waarbij iemand zijn mening niet kan uiten op een vreedzame manier, is één geval te veel.’
Amaya Eva Coppens
De talloze pogingen van vrienden en familie om de studente vrij te krijgen zijn tot nog toe evenwel vruchteloos geweest. Tante Sophie Coppens gaf in de media kort na de arrestatie aan te vrezen voor Amaya’s leven. Desondanks kon vader Frédéric Coppens op 18 september zijn dochter wel al kort bezoeken in de gevangenis nabij Managua. ‘Het enige wat we kunnen doen is zoveel mogelijk ophef rond de zaak maken, zodat ze geen vinger naar haar durven uitsteken’, aldus Sophie Coppens.
Sinds de arrestatie van Amaya Coppens op maandag 10 september zijn er in ieder geval al verschillende acties opgestart. Zo tikt een grote online petitie van Amnesty International ondertussen tegen het streefdoel van 10 000 handtekeningen aan. Enkele petities op het platform change.org tellen al meer dan 70 000 handtekeningen. Ook Buitenlandse Zaken volgt de situatie op. De dubbele Belgisch-Nicaraguaanse identiteit van Coppens bemoeilijkt evenwel diplomatieke steun.
Desondanks zou er komende week wel voor het eerst een hoorzitting plaatsvinden voor de gevangengenomen studente. Coppens wierp zich de voorbije jaren op als één van de leiders van de Movimiento Estudiantil 19 de Abril, een studentenbeweging die het protest tegen Ortega mee vorm geeft. Haar zaak kreeg in Nicaragua zelf dan ook al bijzonder veel aandacht.
'Amaya vecht voor de goede zaak, ook al is dat soms met gevaar voor eigen leven'
Sophie Coppens
Al maandenlang protesten
Naast Amaya Eva Coppens zitten nog tal van studenten gevangen in Nicaragua. Zij passen volgens Amnesty International in een rijtje van meer dan 400 activisten die al opgepakt zijn bij de protesten tegen de regering. Mensenrechtenorganisaties spreken bovendien ook van meer dan 320 doden en 1000 gewonden. 30 000 mensen ontvluchtten de voorbije maanden het land. ‘De overheid probeert de demonstranten het zwijgen op te leggen door bikkelharde repressie en arrestaties’, aldus Wies De Graeve.
Studenten spelen in ieder geval een vooraanstaande rol bij de protesten tegen het regime van de autoritaire president. Die startten op 18 april met betogingen de aankondiging van sociale hervormingen. ‘De plannen werden inmiddels teruggetrokken’, aldus De Graeve, ‘maar door de bloedige reactie van de regering zijn de protesten veranderd in protest tegen de overheid en de repressie in het algemeen’. De protestanten vragen het aftreden van Ortega. De regering schuift daarentegen de schuld voor het geweld in de schoenen van de oppositie en wil naar eigen zeggen een nieuwe nationale dialoog lanceren om de situatie tot rust te brengen.
Schrijnend is, hoe dan ook, het verhaal van de 15-jarige Álvaro Conrado. Hij geraakte zwaargewond bij de protesten tegen het regime van Ortega en overleed nadat hem in het ziekenhuis hulp geweigerd werd. Inmiddels is hij uitgegroeid tot één van de gezichten van de opstand tegen Ortega. 'In België kan nu ook Amaya Eva Coppens dergelijke symboolfunctie voor de toestand in Nicaragua vervullen', aldus Wies De Graeve.