AROUND THE GLOBE 26 NOV TOT 11 DEC

Akkoord over vrije meningsuiting aan universiteiten in Utah

In de Ierse hoofdstad gebruiken meer en meer studenten het openbaar vervoer naar hun campus, studenten in Qatar zoeken naar duurzame oplossingen voor klimaatopwarming en in Utah worden studenten gemotiveerd om te debatteren over moeilijke thema's.

Gepubliceerd

Meer Ierse studenten nemen het openbaar vervoer

Zowel studenten als personeelsleden van het Trinity College in Dublin wandelen en fietsen minder naar de campus dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit een interne enquête. Vooral de cijfers in verband met fietsen zijn sterk gedaald: van 22% in 2011 naar 9% dit jaar. 

Studenten nemen vaker het openbaar vervoer naar hun campus. Professor Brian Caulfield, verantwoordelijke van de interne enquête, zegt dat 'de daling in fietsers en wandelaars zorgwekkend is, maar dat die wel de nationale trend volgt.'

Er zijn verschillende oorzaken voor dit fenomeen. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de kosten voor het openbaar vervoer voor studenten sterk zijn gedaald. Hierdoor zijn studenten meer geneigd om de bus te nemen naar de universiteit. 

'Daarnaast moeten meer en meer studenten accommodatie verder weg van de campus zoeken, omdat die betaalbaarder zijn. Ook steeg de bevolking van Dublin het afgelopen decennium met een half miljoen inwoners, wat het nog moeilijker maakt om een plaats te vinden in de stad.

Professor Caulfield wijst er ook nog op dat fietsen in het centrum van Dublin vaak 'een stressvolle nachtmerrie' is. Dat wordt ook bevestigd door het geringe aantal studenten dat bereid is te fietsen. 

Qatarese universiteit zoekt naar duurzame oplossingen

Qatar is een van de vele landen die geconfronteerd worden met de gevolgen van de  klimaatopwarming. De Universiteit van Qatar engageert daarom 23.000 studenten in hun Center for Sustainable Development om oplossingen te zoeken op gebied van voeding en drinkbaar water. De studenten zoeken naar initiatieven om voedselverspilling te minimaliseren, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en voedingsafval te converteren naar biobrandstoffen. 

Een van de veelbelovende initiatieven is een serre op zonne-energie in de Qatarese hoofdstad Doha. Die zorgt voor een boost in het veiligstellen van voedsel. Het prototype werd gebouwd in 2018 met het oorspronkelijke doel om tekorten van conventionele serres in Qatar op te vullen. 

Daarbovenop is het Agricultural Research Station van de universiteit bezig aan een project om voedingsresten te verminderen en om te zetten in natuurlijke kunstmest. Als dat project zou slagen, kan dat een grote invloed hebben op het land. Zestig procent van het stedelijk afval in Qatar bestaat immers uit voedselresten.

Utah geeft voorkeur aan vrije meningsuiting 

In de Amerikaanse staat Utah heeft the Utah Board of Higher Education unaniem een akkoord goedgekeurd. Dat akkoord verplicht universiteiten in Utah principes over vrije meningsuiting te volgen. Het akkoord focust zich vooral op de neutraliteit van universiteiten tegenover controversiële politieke en/of sociale problemen, maar wil studenten ook de kans geven om hun eigen mening te uiten. 

De gouverneur van Utah zegt dat 'dit een goede opportuniteit biedt aan universiteiten om duidelijk te maken dat we neutraal zijn over verdeelde onderwerpen, maar open staan voor discussie en debat.'

Een ander belangrijk aspect van het akkoord is het aanmoedigen van studenten om zich te engageren in het debat, en niet om te 'vluchten' van ideeën en opinies waar ze het niet mee eens zijn of die ze beledigend vinden.

Powered by Labrador CMS