CULTUREEL EETGOED QUTAB
Zo maak je Azerbeidzjaans streetfood
'Cultureel eetgoed' brengt gerechten van over heel de wereld naar je kotkeuken. Met dit recept tover je in een oogwenk Azerbeidzjaans streetfood op je bord.
Ignace Ismayilov woont reeds sinds zijn vier jaar in België, maar probeert elk jaar op bezoek te gaan in zijn thuisland. Hij stelt ons qutab voor, een traditioneel soort flatbread dat bereid wordt met lamsvlees, ui en koriander. Er bestaan ook veel andere varianten van het gerecht, bijvoorbeeld met kaas en kruiden.
Veel van de traditionele ingrediënten zijn echter niet gemakkelijk te verkrijgen in Leuven, daarom is dit simpele recept een aanrader. Toch zijn de gekozen ingrediënten niet willekeurig: het gebruik van lamsvlees wordt in Azerbeidzjan gezien als een teken van respect voor je gasten. Varkensvlees wordt er helemaal niet gegeten, aangezien het land voor het grootste deel islamitisch is.
Voor dit recept, maar ook als je gewoon op zoek bent naar nieuwe smaken, raad Ignace aan om zeker een kijkje te nemen in ALTAJ Supermarket aan de Vaart.
Een Azerbeidzjaanse maaltijd bestaat gewoonlijk uit verschillende mezzes. Typische smaken zijn granaatappel, saffraan en sumak, een kruid gemaakt van gedroogde sumak-besjes. Qutab wordt in Azerbeidzjan gewoonlijk als streetfood gegeten. 'Meestal kopen we dit ergens in een bazaar of op een lokale markt als je onderweg bent', vertelt Ignace.