artikel> Leuvense cultuursector bereidt zich voor op de winter

Voortaan extra trui bij cultuuruitstapjes

Ondanks de energiecrisis zullen we deze winter kunnen blijven genieten van het aanbod van de grote Leuvense cultuurhuizen. Al zal het bij een aantal van hen een graadje kouder zijn.

De stad Leuven deelde al enkele weken geleden mee dat het in zijn gebouwen de verwarming verlaagt naar 19 graden. Leuvens schepen van Cultuur, Denise Vandevoort, bevestigt dat cultuurgebouwen zoals 30CC daar ook onder vallen. OPEK heeft dezelfde beslissing genomen.

Cinema ZED laat weten dat ook zij wat minder zullen verwarmen. 'Maar dat mag de klanten natuurlijk niet storen. Het moet altijd aangenaam blijven in de zaal', zegt Nele Delvaux, communicatieverantwoordelijke bij Fonk vzw.

Warme schuiloorden

M Leuven verschilt op dat vlak van andere cultuurcentra, omdat de temperatuur in de museumzalen zelf constant moet blijven. 'Maar voor het personeelsgedeelte van het gebouw volgen we wel de stad Leuven en draaien we de knop een aantal graden lager', klinkt het bij Hanne Grégoire, diensthoofd Communicatie bij M.

'Mensen moeten in de bibliotheek wat kunnen schuilen'

Denise Vandevoort, Leuvens schepen van Cultuur

Toch moeten we ons geen zorgen maken dat we geen enkele warme plek meer zullen vinden in Leuven deze winter. De stad besloot om op bepaalde plekken de temperatuur niet te verlagen: 'De bibliotheek gaan we warmer houden. Daar komen veel mensen de krant lezen, zich in de zeteltjes zetten of dingen opzoeken. Het is de bedoeling dat mensen er ook wat kunnen schuilen', aldus Vandevoort.

Goed gewapende gebouwen

Verregaande maatregelen als een tijdelijke sluiting, zoals we zien bij het Antwerpse cultuurcentrum deSingel, zijn gelukkig niet aan de orde bij de Leuvense cultuurhuizen. De meeste gebouwen lijken goed gewapend te zijn tegen de crisis.

Mike Naert, algemeen directeur van concertzaal Het Depot, vertelt dat hun gebouw alvast zeer energiezuinig is. Dat komt door maatregelen die ze al voor de crisis namen, waaronder zonnepanelen, warmwatercircuits en LED-verlichting. Ook de ingesloten positie van het gebouw zelf werkt voordelig, verklaart Naert: 'Ten opzichte van andere, oudere gebouwen, hebben wij een relatief diepe bouw.'

'We gaan minder kunnen investeren in andere plannen'

Mike Naert, algemeen directeur van Het Depot

Ook OPEK heeft heel recent duurzaamheidsverbouwingen uitgevoerd. Zo is het gebouw nu voorzien van dubbel glas, een waterrecuperatietank en LED-verlichting met aanwezigheidssensoren. Een centraal beheerbare verwarmingsinstallatie zal de verwarming op vaste tijdstippen uitzetten. 'Op die manier vermijden we dat mensen hun verwarming niet uitzetten en dat die dan de hele nacht draait. Dat was het voornaamste probleem in het verleden', verklaart Kwinten Cammaer, gebouwbeheerder van OPEK.

Neveneffecten

Bij Het Depot voorspellen ze wel dat er door de hogere energiekosten minder ruimte zal zijn om in andere projecten te investeren. Hun verhoogde subsidies vanuit Vlaanderen zullen integraal naar die energiekosten en de indexeringen van de lonen gaan. 'Dat is jammer, want daardoor kunnen we minder inzetten op andere plannen, bijvoorbeeld op talentontwikkeling en ondersteuning van jonge artiesten', klinkt het bij Naert.

Volgens Naert rijst er ook de vraag in welke mate toeschouwers gaan blijven komen, wanneer zij zelf spaarzamer omgaan met hun geld. ‘Dat kijken we bang tegemoet, maar vandaag zien wij dat de ticketverkoop relatief goed meevalt’, vertelt hij. 'Onze tickets zijn vaak niet zo duur als in grotere concertzalen.'

'Iedereen houdt zijn hart vast voor bijkomende kosten'

Denise Vandevoort, Leuvens schepen van Cultuur

Hanne Grégoire van M Leuven zegt dat ze door hun democratische prijzen en kortingstarieven niet verwachten dat hun momenteel hoge piek aan bezoekers zal dalen. 'Met 12 euro voor een ticket proberen we toegankelijk te blijven. Op dit moment merken we nog niet dat er een terugval is omwille van mogelijke financiële redenen.' Ze voegt er wel aan toe dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

Ook bij Cinema ZED hebben ze niet de indruk dat cinema het eerste is waar mensen op besparen. 'Een cinema is een plek om juist even te kunnen ontsnappen aan de – niet altijd even leuke – realiteit', zegt Nele Delvaux.

Toch zal de exacte impact van de crisis waarschijnlijk pas tijdens en na de winter duidelijk worden: ‘Natuurlijk houdt iedereen zijn hart vast voor bijkomende kosten', aldus Denise Vandevoort.

Powered by Labrador CMS