VERSLAG VERHALENWANDELING

Verhalenwandeling TITEL: DE STAD geeft ruimte aan verwondering

Naarmate de wandeling vordert, wordt duidelijk hoe je blik op de alledaagse omgeving kan veranderen als je wat langer stilstaat.

Wat als je een klassieke theaterruimte opentrekt naar de publieke ruimte? Theatergezelschap Het Kwartier en cultuurcentrum 30CC gingen met deze vraag aan de slag en ontwikkelden een interactieve verhalenwandeling in het kader van het Dieric Bouts-festival.

Gepubliceerd

In TITEL: DE STAD zijn het de toevallige voorbijgangers en de stad zelf die het decor van het verhaal vormen. Shoppende families, lachende studenten en vermoeide joggers beelden het verhaal uit. Dat verhaal wordt verteld aan de hand van teksten op witte ‘immoborden’ die aan verschillende stadsgevels bevestigd zijn.

Het verhaal heeft een poëtische insteek. Je volgt de gedachten en herinneringen van de verteller. Die heeft net zijn vader verloren en komt daardoor in een melancholische bui terecht. Hij denkt terug aan de stad van zijn jeugd en reflecteert over hoe die verschilt van de stad van nu.

Tekst verspreid over de stad

Als wandelaar kijk je mee in die gedachtegang via de tekst op de borden. Die zijn verspreid over een route van 2,5 kilometer door Leuven. De start van de wandeling bevindt zich aan de Stadsschouwburg en loopt door het centrum. Toch hangen de borden vaak in de eerder rustige zijstraatjes van de drukke wegen. 

Daardoor ontstaat een intiem ruimtegevoel, al doen toevallige passanten het concept achter de wandeling soms minder tot recht komen. Ook de ietwat ingewikkelde wandelkaart zorgt ervoor dat je wel eens verkeerd loopt en enkele borden mist.

Met slechts enkele woorden en zinnen wordt een samenhangend en meeslepend geheel gecreëerd.

Het sterkste punt van de wandeling is haar originele concept. De borden dwingen je om naar boven te kijken, waardoor je letterlijk en figuurlijk een ander perspectief aanneemt. Naarmate de wandeling vordert, wordt duidelijk hoe je blik op de alledaagse omgeving kan veranderen als je er wat langer stilstaat. Iedereen is bezig met zijn eigen wereld en toch maken we allemaal deel uit van die van elkaar. Een bijna filosofische boodschap die zijn hoogtepunt bereikt op het eindpunt van de wandeling, namelijk aan de Sint-Pieterskerk.

Verhaal en concept

Niet enkel het conceptuele idee is goed uitgewerkt, ook het tekstuele aspect zit sterk in elkaar. Met slechts enkele woorden en zinnen wordt een samenhangend en meeslepend geheel gecreëerd. Verhaal en concept vullen elkaar aan. Het verhaal op de borden enerzijds en de stad met haar mensen anderzijds, geven elkaar als het ware vorm.

Op die manier doet de verhalenwandeling TITEL: DE STAD nadenken over allerlei verhalen in de stad, zowel over jouw verhaal als over dat van anderen. Een aanrader voor iedereen die zich graag laat verwonderen door toevalligheden en de kleine dingen om zich heen.

Nog tot 4 november kan je tussen 11u en 16u de verhalenwandeling afleggen. Meer informatie vind je op de website van 30CC

Powered by Labrador CMS