artikel> Dag van de Dans: Leuvens kampioenschap breakdance

STUK breakt

Op zaterdag 23 april sloegen kunstencentrum STUK en vzw Straatrijk de handen in elkaar voor de organisatie van het jaarlijkse Leuvense kampioenschap breakdance, de B-King.

Dag van de Dans

Tijdens de Dag van de Dans op zaterdag 23 april stonden Vlaanderen en Brussel in het teken van dans. Cultuurhuizen verspreid over heel de regio organiseerden in totaal 93 activiteiten, waarbij ongeveer 2650 professionele en niet-professionele artiesten samen op een podium werden gebracht. Ook STUK stond afgelopen weekend volledig in het teken van de dansdag.


Danskaraoke

Na het kampioenschap breakdance konden de gasten van het STUKcafé genieten van een danskaraoke. Net als bij een echte karaoke kon eender wie een dansplaat kiezen. Vervolgens werd de bijbehorende choreo dan op groot scherm geprojecteerd. Aanvankelijk was de vloer vrij leeg. De rode pantoffels die de dansers moesten aantrekken om mee te doen werkten niet echt drempelverlagend. Vanaf het tweede dansje was echter meer dan de halve zaal de vaak wat absurde danspasjes aan het meedansen.

Met de B-King-competitie kreeg ook breakdance een plaatsje op de Dag van de Dans in kunstencentrum STUK. De jaarlijkse battle, die moet uitmaken wie de beste Leuvense b-boys zijn, kende zo dit jaar zijn grootste locatie ooit.

De strijd om de gegeerde titel werdgevoerd in twee categorieën: -16 en +16. Deelnemers die door de kwalificatiegeraakten, kwamen in een one-on-one knock-out systeem tegenover elkaar te staan. Hierbestookten ze elkaar met dancemoves, freezes en vriendschappelijke trashtalk tot alleen de beste overbleef.

“Er was iets minder volk dan ik had verwacht,” vertelt Stijn Luyten, voorzitter van Vzw Straatrijk. “Tegelijk was het ook wel de meest succesvolle editie van de B-King ooit.” Hoewel de zaal niet overvol was, leek de locatie goedgevuld. Dat kwam vooral doordat de vloer zelfs tijdens de pauzes steevastingenomen werd door een of andere b-boydie in het midden zijn sterkste freestyle wilde laten zien.

Luyten was ook lovend over de nieuwe locatie. “Het STUKcafé zetdirect de juiste sfeer en er is meer plek. We zijn dan ook van plan het volgendjaar weer hier te organiseren.” Vorig jaar vond het evenement plaats in OPEK.

"Het STUKcafé zet meteen de juiste sfeer"

Stijn Luyten, voorzitter Straatrijk

Het publiek hield zich aanvankelijk nog wat afzijdig, maartegen de finale stond iedereen enthousiast rond de vloer mee te klappen. Die werd bij de -16 jarigen uitgevochten tussen Zasch en Lucas, waar bij LucasTemmerman (14) met de titel naar huis ging. Hij verbaasde de jury door uit teblinken in niet één, maar alle aspecten van breakdance.

Een echte battlecat ishij wel. “Ik probeer tegenwoordig toch elk weekend ergens mee te doen aan een battle.” Met zijn Crew Mixed Souls, waar ook zijn tegenstanderZasch lid van is, deed hij al aan verschillende belangrijke en zelfsinternationale battles mee. Verdervond hij het niet erg om tegen een van zijn crewleden in de finale te staan: “Datgebeurt wel vaker.”

Bij de +16 jarigen kaapte Koen Horsten (24) hetkampioenschap weg. Het werd heel nipt wanneer hij in de finale tegen David Hendrickxde extra ronde na een tiebreak (gelijkstand)nog won. Koen vertelt dat David eigenlijk een van zijn eigen leerlingen is. “Hetgeeft best veel voldoening om te zien hoe je eigen leerlingen vooruitgaan.” zegthij. “Zeker als ze zo ver geraken, merk je dat je goed werk doet.” Begin aprilstonden David en Koen zelfs nog samen als crew op de UK-Championships World Finals.“Een battle op wereldniveau waar jeheel veel ervaring kunt opdoen.

"De breakdancescene is klein. Je komt al snel tegenover een goede vriend te staan."

Alex, breakdancer en deelnemer

Naast gevierd overwinnaar is Koen zelf ook medewerker vanVzw Straatrijk. “Straatrijk is een organisatie die breakdance en anderestraatsporten wil promoten en zoveel mogelijk jongeren de kans wil geven om ermeein contact te komen,” vertelt hij. “Ons bekendste evenement is Unbreakable, een one-on-onewereldkampioenschap dat zestien van 's werelds beste breakdancers naar Antwerpenbrengt,” aldus Luyten.

Ondanks de

ghetto look

van de meeste breakdancers en soms toch wat competitiviteit zat de sfeer goed.

“Het fijne is dat iedereen elkaar hier kent,” vertelt Alex, zelf ook breakdancer en deelnemer. “De breakdance scene is heel klein, waardoor je zelfs op grotere battles al vlug tegenover een goede vriend komt te staan.”


Powered by Labrador CMS