artikel> Kunstige projectweek in een originele setting

Studenten architectuur spelen met Existenz hun troeven uit

Naar jaarlijkse traditie laten de vierdejaars studenten burgerlijk ingenieur-architect zich van hun meest kunstzinnige kant zien met een creatieve projectweek op een unieke locatie.

Aan de drukke Vuurkruisenlaan in Leuven is het een beetje troosteloos wandelen tussen de bedrijvigheid van de imposante AB Inbev-site en het Novotel. Tijd om te onthaasten, denk je dan. Met wat geluk kan je zo tussen hekken en fietsenstallingen door een asfaltweggetje ontwaren dat je naar de verlossing leidt: Existenz kon dit jaar de oude bussenstelplaats van De Lijn inpalmen, en die herschiep ze dankbaar tot een creatieve oase.

Creatieve kamers

Onderweg passeer je door een ruimte waar uit hun context gerukte interieurs staan opgesteld – readymade kunst à la Guillaume Bijl. Het is een interessant voorsmaakje van het alternatieve karakter van Existenz en stuwt je nieuwsgierig voort naar het hoofdgebouw. Zwart-roze gestreepte carwash rollers heten je alvast hartelijk welkom.

In het hoofdgebouw lijken de ruimtes van drie hippe koffiebars gefuseerd tot één grote knusse zithoek, afgezoomd met hekwerk van hout, paaltjes, ijzerdraad en planten hier en daar om het groen te houden. Verschillende dieper gelegen stroken verlenen het geheel reliëf en een gevoel van ruimte. Een plafond is quasi onbestaande – in de plaats kan je turen naar het kunstige geraamte van het dakwerk. Het geheel biedt wel een heel open gevoel - ergens mist een element van intimiteit of warmte.

Voor de dorstigen is er een met dieren beschilderde De Lijn-bus die dienst doet als originele bar. Programma’s van de week liggen her en der verspreid op tafeltjes; je kan je ‘s avonds wel tureluurs staren op de onleesbare combinatie witte letters op gele achtergrond.

Er werd in elk geval geprobeerd de juiste balans te behouden tussen de speciale sfeer die een bussenstelplaats biedt en het typische karakter dat een kunstzinnige site zou moeten uitstralen. Over het algemeen lijkt dat aardig gelukt te zijn. ‘We hebben dankbaar gebruik gemaakt van de grote ruimte en geprobeerd er een originele invulling aan te geven zonder veel afbreuk te doen aan het rijke De Lijn-verleden’, aldus Existenz-voorzitter Francis Hofmans.

Origineel is het zeker. In een andere ruimte vind je een weelde aan lichte ballonnen, op ongelijke hoogte hangend als was het een neverending regenbui van witte druppels. In een volledig zwartgeverfde kamer kan je naar schimmige zwart-wit filmpjes kijken. Hier kan je je in de donkerte gemakkelijk even afzonderen van het komen en gaan in de andere vertrekken. De verfgeur is er wel érg indringend – je kan er gemakkelijk extra vrolijk buiten wandelen.

Ten slotte is er nog een podiumzaaltje - met een mooie architecturale blend! - waar bands komen optreden, een vreemdsoortige huiskamer-achter-glas waar een grijze kip lustig rondscharrelt, en een ruimte volledig bekleed met cartografisch materiaal. Met wat geluk vind je zelfs een toilet – hoewel dat nergens staat aangegeven.

Verrassende activiteiten

Naast een een artistieke vrijplaats voor architectuurstudenten blijft de Existenzweek natuurlijk ook een reeks vol verrassende activiteiten. Overdag zijn er workshops waarbij je onder andere kan leren tango dansen, sushi bereiden, macramé plantenhangers knutselen of barista-skills ontwikkelen. Er is ook een gezellig marktje, een comedy-avond, een quiz, een BBQ, een silent disco-avond …

Voor de muzikale noot vinden vele bands hun weg naar Existenz met dagelijks een andere line-up, waarbij een rijk scala aan muziekgenres wordt verkend. Nieuw dit jaar is ook de Radio Existenz, die je dagelijks online kan streamen. Je kan je afvragen of dit een significant aantal luisteraars trekt en dit concept dus langer dan één editie overleeft…

Er ging ongetwijfeld veel werk aan vooraf om dit Existenz-project te realiseren en dat heeft zich vertaald in een interessant evenement dat een bezoekje wel waard is.

Powered by Labrador CMS