recensie> Jong talent draagt voor op de vooravond van 43ste ILP

Sfeerverslag: Openingsavond Interuniversitaire Literaire Prijs

De Interuniversitaire Prijs begint er weer aan, zoals ieder jaar in stijl met een openingsavond in Boekarest. Oude laureaten en ander schrijftalent dragen voor, dit jaar niet enkel in het Nederlands.

Meer info via de website van Kring Babylon.

Stuur je inzending voor 5 april door naar literaireprijs@kringbabylon.be.

De openingsavond van de Interuniversitaire Literaire Prijs, de schrijfwedstrijd van Kring Babylon, opende zelf met twee licht zenuwachtige maar toch vooral charmante hosts die de geschiedenis van de prijs uit de doeken deden. Al 43 jaar zoekt zij naar de krak in proza en poëzie.

Sinds vorig jaar kan je niet enkel Nederlandstalige teksten insturen, maar ook Engelstalige, Duitstalige en Franstalige. Voorwaarde is echter dat geen van die talen je moedertaal is. Ook dit jaar wordt er vernieuwd. In de 43ste editie van de prijs zetelen twee studenten in de jury: Anna De Wolf en Mathieu Lonbois. Zo zou ook de jury, die anders voorbehouden is aan professoren, auteurs en hoofdredacteurs van literaire tijdschriften, de link tussen de steeds vermaardere prijs en de studenten die eraan meedoen blijven reflecteren.

Na de intro namen enkele uitgenodigde sprekers de lege plek, ergens tussen menig boekenrek, die dienstdeed als podium in. Laureaten van de vorige editie maakten het gros van de lezers uit. De andere sprekers zorgden voor een welkome afwisseling. De warmte die in boekenwinkel Boekarest hing en de intimiteit van persoonlijke schrijfsels deed bijna verlangen naar thee in plaats van cava, een van de jaarlijkse sterktes van de openingsavond.

Beginnen deed Birthe Verscuren, deel van de eerste generatie laureaten die een werk indienden in het Frans. Toch droeg ze in het Nederlands voor. Ook haar keuze voor enorm korte teksten deed de voordracht een beetje stroef verlopen. Na Birthe volgden Rebecca Nollet, Ana Van Liedekerke en Anton Keulers, die elk op hun manier wisten te bekoren. Zo hechtte Anton veel belang aan sfeerschepping en verklapte hij de inspiratie achter zijn tekst aan zijn luisteraars.

Bastiaan De Groote ging tegen de stroom in en bracht als enige twee niet-zelfgeschreven stukken: een passage uit Als op een winternacht een reiziger van Italo Calvino en een liedje van Matroesjka. Deze charmante afwisseling zorgde voor een lichte toets in het geheel. Ook Rafaela Verhaeghe deed het op haar eigen manier door naar het Engels over te schakelen. Zowel met haar uitstraling als met haar poëtische to the point schrijfstijl wist zij enorm te bekoren.

Muziek volgde, maar vervloog jammer genoeg in het geroezemoes. De ukelele hebben we helemaal gemist, maar Anneleen Laeremans en Joni Kruijsbergen kregen af en toe toch iedereen stil met hun a capella versies van de betere 2000-liedjes.

Na wat gesnuister tussen de boekenrekken verliet het publiek lichtjes melancholisch, door de intieme sfeer, of door de cava, de boekenwinkel. De 43ste editie van Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs is met succes gestart, en dat belooft voor de laureaten-in-spe die zich nu stilaan weer over hun werk mogen buigen.

Powered by Labrador CMS