artikel> Gedichten rond mentale gezondheid op de ramen

Poëtische tocht door de Leuvense binnenstad

Het Leuven Brein Instituut organiseert opnieuw een tijdelijk Poëziepad, dit keer rond geestelijke gezondheid. Je kan het parcours en de gedichten nog tot 15 november verkennen.

Gepubliceerd

Het Leuven Brein Instituut (LBI) organiseert ook dit jaar een literair parcours met verschillende charmante haltes doorheen de Leuvense binnenstad. Vorig jaar creëerde het LBI al een eerste editie met voormalig KU Leuven writer-in-residence Saskia De Coster.

Opvolgster Annelies Verbeke en haar studenten van het vak creatief schrijven selecteerden voor de editie van dit jaar negen nieuwe gedichten. Die zijn te bewonderen bij het Erasmushuis, cultuurtempel 30CC, Barbóék en andere mooie plekjes in de binnenstad. Ingrid Nackaerts, die werkt onder de naam Maanblik, bracht de woorden tot hun recht middels sierlijke raamtekeningen.

Al mijmerend ronddwalen in Leuven

Je kan het parcours en de schrijfsels nog tot 15 november op eigen houtje verkennen. Dat kan met hulp van een gratis flyer, die gratis bij alle deelnemende partners te verkrijgen is. Al is flaneren doorheen de Leuvense straten met Google Maps in de hand ook een optie.

De zorgvuldig gekozen woorden zijn slechts fragmenten uit langere gedichten, verhalen en schrijfsels. Bijgevolg hoort bij elk gedicht een QR-code, die je naar de volledige tekst en informatie over de schrijver leidt. De code is terug te vinden onder elke raamtekening, op de flyer en online. Enkele gedichten vereisen die context wel degelijk. Toch is het fijn dat er ook ruimte voor persoonlijke interpretatie wordt voorzien.

'Door kunstuitingen te delen voelen we ons verbonden in onze kwetsbaarheid'

Annelies Verbeke, voormalig writer-in-residence

De gedichten liggen niet al te dicht bij elkaar. Eens gearriveerd op de aangegeven locatie, is het soms nog even zoeken. Sommige gedichten blijken wat moeilijker te vinden dan anderen. Zo is het tekstje bij boekenwinkel Barbóék van Elien Colemont, studente Culturele Studies, zijdelings verscholen in een hoekje achter een poort. Al is het het zoeken waard.

Een warme kijk op psychische kwetsbaarheid

Eén Belg op drie wordt geconfronteerd met psychische problemen in zijn of haar levensloop. Daarom wil het LBI het taboe rond geestelijke gezondheid verder slopen. Het is een thema dat de onderzoekers van het LBI sterk aanbelangt: ze zetten zich in om kennis over het menselijk brein te vergroten en oplossingen te vinden voor hersenziekten.

De negen teksten werden dan ook zorgvuldig geselecteerd in functie van geestelijk welzijn en psychische kwetsbaarheid.

'De kunsten zijn bij uitstek de plaatsen waar we onze geestelijke kwetsbaarheid erkennen, uitdiepen en vormgeven; we bouwen er iets nieuws mee. Door onze eigen kunstuitingen te delen en die van anderen te leren kennen, voelen we ons met elkaar verbonden, ook in onze kwetsbaarheid', aldus Annelies Verbeke.

Het is zonde dat deze tijdelijke kunst geen permanent deel van de stad is

De gedichten zijn divers en kaarten elk een andere psychische kwetsbaarheid aan. Toch lezen ze eenvoudig en voelen ze herkenbaar aan. Die herkenbaarheid en troost helpen het taboe rond geestelijke gezondheid afnemen. Het licht achter de beschreven ramen van de koffiehuisjes en de herfstgeuren schetsen de warmte die de poëzie met zich meedraagt.

Het initiatief bereikt zowel een bewust als onbewust publiek. De teksten trekken evenzeer de aandacht van de studerende student in de koffiebar, de vluchtige voorbijganger en de nieuwsgierige Erasmusstudent. Het is zonde dat deze tijdelijke kunst geen permanent deel van de stad is.

De wandeling eindigt bij boekhandel Boekarest met een gedicht over vergeetachtigheid. Maar de sierlijk geschreven woorden, contrasterend tegenover de kleurrijke boekenkaften, blijven wel even hangen.

Powered by Labrador CMS