DUBBEL GEBOEKT DE MOL
Philippe Minguet en Uma Vandemaele geven boekentips
In 'Dubbel geboekt' vertellen twee prominente figuren over een boek dat hun leven heeft gekleurd. Deze keer zijn dat Philippe Minguet en Uma Vandemaele, de twee mollen uit de laatste editie van De Mol.
Philippe Minguet
Into the wild – Jon Krakauer
Wanneer Philippe Minguet één boek moet kiezen dat er voor hem uitspringt, kiest hij voor Into the wild van Jon Krakauer. Het boek gaat over een jongeman, Christopher, die in z’n eentje de wildernis van Alaska intrekt en daar in een busje gaat wonen.
Philippe las het boek als rebellerende negentienjarige en raakte in de ban van het lef van het hoofdpersonage. Destijds hield hij al enorm van avontuur, reizen en de wereld zien. 'Ik denk dat veel pubers opkijken naar iemand die zijn middelvinger opsteekt naar de maatschappij en zijn dromen wil najagen. (lacht) '
Toen hij na zijn stage in Kaapstad rondtrok in Namibië, Botswana en Zimbabwe en het boek opnieuw las, ontdekte Philippe de Christopher in zichzelf. Echt into the wild reisde hij niet, geeft hij eerlijk toe. Maar met het boek op zak kon hij zich helemaal inleven in Christopher.
'Wie de kudde volgt, fret bescheten gras'
Philippe Minguet
Wat het boek zo uitzonderlijk goed maakt voor hem, is dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal en dat Krakauer zelf een stuk van het traject heeft afgelegd. Ook de dagboekfragmenten en bijhorende quotes die de schrijver erin verwerkte, zoals 'Happiness is only real when shared', maken het boek helemaal af voor Philippe.
Het boek werd bekend bij het grote publiek dankzij de verfilming in 2007 door Sean Penn. Als Philippe moet kiezen tussen het boek of de film, kiest hij resoluut voor het boek. Niets kan tippen aan zijn eigen verbeelding. Toch laat de film hem zeker niet koud. 'De muziek van Eddie Vedder geeft het boek een geluid', vertelt hij enthousiast.
Hij vat de essentie van het boek al lachend samen met de gevleugelde woorden: 'Wie de kudde volgt, fret bescheten gras.' Daarmee bedoelt hij dat je niet altijd in de pas van de maatschappij moet lopen. 'Zoek je eigen weg, jaag je dromen na. Het leven zit in de ervaringen die je opdoet', besluit hij.
Uma Vandemaele
One Day – David Nicholls
Als antwoord op de vraag voor welk boek ze gekozen heeft, tovert Uma Vandemaele een afgeleefd exemplaar tevoorschijn van wat ooit een gloednieuwe versie van One Day van David Nicholls geweest moet zijn. Ze heeft het naar eigen zeggen gekregen van haar vader. 'Enfin, gekregen... Eigenlijk heb ik het geleend van mijn papa. Ik moet het een keer teruggeven. (lacht) '
Het is dan ook via hem dat ze het boek leerde kennen. 'Mijn papa weet qua boeken en films goed wat ik graag heb. Hij raadde mij dit boek aan omdat hij weet dat ik veel bezig ben met het gevoel dat de tijd zo snel gaat. Natuurlijk was hij heel tevreden dat ik het zo mooi vond.'
'Een jaar heeft maar 365 dagen. Ik vind dat te kort'
Uma Vandemaele
Het boek beschrijft telkens dezelfde dag, 15 juli, in het leven van een man en een vrouw. Daarbij wordt er tussen elk hoofdstuk een tijdsprong gemaakt van een jaar. Als lezer word je volledig in het ongewisse gelaten over wat er in de tussentijd is gebeurd. Het is net dat concept dat haar zo aanspreekt.
De belangrijkste les die Uma uit de bestseller trekt, is dat het leven kort is, en dat je zoveel mogelijk in het nu moet leven. Telkens als ze het boek ziet staan in haar boekenkast, herinnert ze zichzelf aan die boodschap. 'Een jaar heeft maar 365 dagen. Ik vind dat te kort.'
Haar deelname aan De Mol past volledig binnen die visie. Ze blikt dan ook tevreden terug op haar avontuur op de Canarische eilanden. Met One Day in haar achterhoofd probeert ze plannen niet langer uit te stellen en er meteen werk van te maken. 'Ik wil nog zoveel doen', vertrouwt ze ons toe.