CULTUREEL EETGOED MISIR

Pak uit met Ethiopisch comfortfood

'Cultureel eetgoed' brengt gerechten van over heel de wereld naar je kotkeuken. Verwen jezelf en je vrienden dankzij dit eenvoudige recept voor Ethiopisch comfortfood.

Gepubliceerd Laatst geüpdatet
Salem Temesgen
Salem Temesgen

Voor Salem Temesgen is misir comfortfood. Het is een eenvoudige linzensaus die je kan maken met ingrediënten die je standaard in de kast hebt liggen, ideale kost voor een drukbezette student dus. Salem verbindt het fundamenteel met haar thuisland Ethiopië en haar familie daar: 'Ik eet dit echt al heel mijn leven. Wanneer je niet weet wat je wilt eten, dan maakt je mama dit.' Een Ethiopische maaltijd bestaat uit verschillende mezzes en misir is daar meestal een van.

In de Ethiopische keuken zijn knoflook, ui en tomaat de basis voor elke saus of stoofpot. De typische smaak komt dan weer van een pikante specerijenmix genaamd berbere. Je kan die in de Delhaize kopen, maar je kan de smaak ook vrij goed nabootsen door de individuele kruiden (waaronder kardemom, kurkuma, komijn, chilipeper, gember, kaneel en kruidnagel) door elkaar te mengen.

Gewoonlijk wordt misir gegeten met injera, een traditioneel plat brood gemaakt van gefermenteerd teffmeel. Dat laatste is moeilijk te verkrijgen buiten Ethiopië, maar je kan injera gemakkelijk vervangen door eender welk flatbread en/of rijst. Je eet er ook best een fris slaatje bij, want Ethiopisch eten is vaak heel pikant.

Salem koos voor een veganistisch recept en dat heeft alles met de Ethiopische orthodoxe cultuur te maken. Daarin is het namelijk gebruikelijk om op woensdag en vrijdag te vasten. Dan onthouden de mensen zich zo veel mogelijk van dierlijke producten en uitgebreide gerechten. Dit vegan recept leek haar toepasselijk, omdat ook studenten meer en meer voor vegetarische maaltijden kiezen. 'Door de week kook ik niet zo vaak Ethiopisch, maar ik heb een paar vrienden die het heel graag eten', aldus Salem. Als je met andere woorden graag eens indruk maakt op je vrienden of kotgenoten, pak dan uit met dit recept!

Ingrediënten

  • een rode ui

  • drie teentjes knoflook

  • twee tomaten

  • twee eetlepels tomatenpasta

  • een beker rode linzen

  • een eetlepel honing of bruine suiker

  • olijfolie

kruiden:

  • een theelepel kurkuma

  • een theelepel kardemom

  • een eetlepel knoflookpoeder

  • twee eetlepels paprikapoeder

  • een eetlepel chilipoeder

  • zwarte peper

  • zout

  • optioneel: berbere of Afrikaanse toko (pikant)

Bereiding

  1. Karameliseer de fijngesneden ui gedurende enkele minuten in een scheutje olijfolie.

  2. Voeg berbere of losse kruiden toe: kurkuma, kardemom, knoflookpoeder, paprikapoeder en chili.

  3. Voeg ook de geperste of fijngesneden knoflookteentjes en de tomatenpasta toe.

  4. Snijd de tomaten en voeg ze bij de ui.

  5. Laat tien minuten op middelhoog vuur pruttelen met het deksel erop. Hoe langer je dit doet, hoe meer de smaken kunnen vrijkomen.

  6. Was de linzen en roer ze door de saus.

  7. Voeg het kokende water beetje bij beetje toe, zodat de linzen het kunnen opnemen. Blijf water toevoegen wanneer het opdroogt. Herhaal dit proces tot je een saus krijgt die niet te droog is en de linzen het water niet meer opnemen.

  8. Laat de saus sudderen tot de linzen gaar zijn (ongeveer tien minuten).

  9. Blijf roeren zodat de linzen niet tegen de bodem blijven plakken.

  10. Proef en kruid bij indien nodig, voeg ook de honing toe.

  11. Serveer met rijst of eender welk plat brood, en een fris slaatje.


Powered by Labrador CMS